30. JANUAR

30/01/2015 Off By

<<<1948. – U Nju Delhiju je ubijen Mahatma Gandi (Gandhi), vođa pokreta za nezavisnost Indije, pola godine posle sticanja nezavisnosti Indije. Ubio ga je Naturam Godse (Nathuram), fanatik iz sekte “Hindu Mahasabha” koja se protivila njegovoj politici pomirenja Hindusa i muslimana.


1648. – Potpisivanjem ugovora u Minsteru okočan je osmogodišnjirat Španije i Ujedinjenih Provincija Nizozemske (Holandija). Španija je u oktobru iste godine prinuđena da prizna nezavisnost Holandije, što je omogućilo ubrzani ekonomski i kulturni procvat nove države.
1649. – U Londonu je zbog izdaje pogubljen engleski kralj Čarls I (Charles), nakon što su poražene njegove snage u građanskom ratu s republikanskim snagama Olivera Kromvela (Cromwell). Njegovo pogubljenje izazvalo je ogorčenje i bes na evropskim dvorovima, a u Holandiji i Španiji su pobijeni diplomatski predstavnici Kromvelove države. Monarhija je u Engleskoj obnovljena 1660.
1835. – Predsednik SAD Endrju Džekson (Andrew Jackson) preživeo atentat. To je bio prvi atentat izvršen na šefa države u američkoj istoriji.
1882. – Rođen je Frenklin Delano Ruzvelt (Franklin, Roosevelt),koji je od 1932. do smrti 1945. četiri puta biran za predsednika SAD što je jedinstven slučaj u američkoj istoriji. Politikom “Nju dila” uspeo je da izvuče SAD iz velike ekonomske krize, uspostavio je diplomatske odnose sa SSSR (1935), a u Drugom svetskom ratu bio je jedna od najznačajnijih ličnosti u antihitlerovskoj koaliciji.
1933. – Predsednik Nemačke feldmaršal Paul fon Hindenburg jeimenovao Adolfa Hitlera za kancelara. Istog dana 1937. Hitler je izjavio u Rajhstagu da Nemačka povlači svoj potpis sa Versajskog mirovnog ugovora.
1937. – Trinaest visokih funkcionera Komunističke partije SSSR-a osuđeno je na smrt zbog navodnog učešća u zaveri Lava Trockog protiv vrha države.
1937. – Rođen je ruski velemajstor Boris Vasiljevič Spaski, svetski šahovski prvak od 1969. Titulu je izgubio u meču s američkim velemajstorom Bobijem Fišerom (Fischer), koji ga je 1972. u Rejkjaviku pobedio rezultatom 12,5:8,5.
1943. – Britansko ratno vazduhoplovstvo je u Drugom svetskom ratuotpočelo prvo danonoćno bombardovanje Berlina.
1948. – Umro je američki pilot i konstruktor aviona Orvil Rajt (Orville Wright), pionir avijacije, koji je 1903. s bratom Vilburom (Njilbur) u avionu koji su sami konstruisali, izveo prvi let u istoriji vazduhoplovstva.
1948. – U Nju Delhiju je ubijen Mahatma Gandi (Gandhi), vođa pokreta za nezavisnost Indije, pola godine posle sticanja nezavisnosti Indije. Ubio ga je Naturam Godse (Nathuram), fanatik iz sekte “Hindu Mahasabha” koja se protivila njegovoj politici pomirenja Hindusa i muslimana.
1963. – U SSSR-u su prvi put u istoriji kosmonautike uz pomoć jedne rakete lansirani sateliti u različite orbite – “Elektron 1” i “Elektron 2”.
1967. – Papa Pavle VI se susreo s predsednikom Prezidijuma Vrhovnog sovjeta SSSR Nikolajem Podgornim, prvim šefom sovjetske države koji je posetio Vatikan.
1968. – U Vijetnamskom ratu je počela jednomesečna ofanzivanazvana “Tet” (Nova godina) pod komandom severnovijetnamskog generala Vo Ngujen Đapa (Nguyen Giap), tokom koje su severnovijetnamske trupe i južnovijetnamski gerilci napali Sajgon i više od sto drugih mesta u Južnom Vijetnamu.
1972. – Britanski vojnici su u Londonderiju, u Severnoj Irskoj ubili 13 ljudi, učesnika zabranjenog marša za ljudska prava katolika. Taj sukob nazvan je “Bloody Sunday” (Krvava nedelja).
1972. – Pakistan je napustio Komonvelt u znak protesta zbog odluke Velike Britanije, Australije i Novog Zelanda da priznaju Bangladeš (bivši Istočni Pakistan).
1992. – Argentina je otvorila dosijea nacista koji su posle Drugogsvetskog rata pobegli u Južnu Ameriku.
1995. – U jednom od najtežih napada tokom trogodišnje pobuneislamskih ekstremista u Alžiru, u eksploziji automobila – bombe poginulo je najmanje 20, a ranjeno oko 60 ljudi.
2000. – Cijanid koji se izlio iz rumunskog rudnika Baja Mare upritoke reke Tise, Lapoš i Samoš, a potom u Dunav, izazvao je ekološku katastrofu ogromnih razmera. U rečni sliv ispušteno je 120 tona cijanida i 20.000 tona taloga koji sadrži teške metale.
2000. – Povodom Dana holokausta više stotina neonacista demonstriralo je u Berlinu i prošlo kroz Brandenburšku kapiju podsećajući na vreme kada su nacisti u Nemačkoj bili na vlasti.
2003. – U Skupštini SR Jugoslavije (SRJ) ratifikovan je Sporazumo dvojnom državljanstvu SRJ i Bosne i Hercegovine (BiH).
2003. – Sud u Bostonu (SAD) osudio je na doživotni zatvor Britanca Ričarda Rajda (Rićard Reid), sledbenika Osame bin Ladena, koji je u oktobru 2002. pokušao da eksplozivom digne u vazduh avion koji je trebalo da leti preko Atlantika.
2005. – U Iraku su održani prvi višepartijski izbori uposlednjih 50 godina i prvi posle svrgavanja Sadama Huseina.<


NA DANAŠNJI DAN

29. JANUAR

b92.net_1

<<<1934. – Rođen je srpski pisac Branko Miljković, koji se prvom zbirkom pesama “Uzalud je budim” (1957) uvrstio među značajne srpske liričare druge polovine 20. veka (“Poreklo nade”, “Vatra i ništa”, “Smrću protiv smrti” – napisao zajedno s Blažom Šćepanovićem). Izvršio je samoubistvo 1961.

 

 

 

28. JANUAR

garašanin

<<<1812. – Rođen je srpski državnik Ilija Garašanin, jedan od vođa ustavobranitelja i višegodišnji ministar unutrašnjih poslova u ustavobraniteljskim vladama. Tvorac je srpskog spoljnopolitičkog i nacionalnog programa “Načertanije” (1844), koji je bio temelj srpske spoljne politike sve do Prvog svetskog rata. Smatra se prvim velikim srpskim političarem 19. veka. 814.

27. JANUAR

sveti_sava

<<<1235. – U Trnovu, u Bugarskoj umro je Sava Nemanjić (Sveti Sava), utemeljivač Srpske pravoslavne crkve, države i školstva. Godine 1219. Izdejstvovao je autokefalnost SPC, a njegova dela “Nomokanon” (1220) i “Sinodik pravoslavlja” (1221) postali su pravni i duhovni stubovi srpske državnosti. Njegovom zaslugom osnovani su književni i školski centri u manastirima. Mošti Svetog Save prebačene su i sahranjene u maju 1237. u manastiru Mileševa, a za vreme Otomanskog carstva Turci su ih izvadili i 1594. spalili na Vračaru u

 

26. JANUAR

NIN-Nedeljne-info

<<<1935. – Izašao je prvi broj beogradskog nedeljnika “Nedeljne informativne novine” (NIN).