JOHANES HAN U BEOGRADU

JOHANES HAN U BEOGRADU

02/07/2018 Off By BERB

Ranka Čičak

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i komesar za pregovore o proširenju EU Johanes Han prisustvovali su danas u Beogradu potpisivanju sporazuma za sprovođenje Akcionog IPA programa, za republiku Srbiju u vrednosti od 41 milion i 170 hiljada evra.

Posle toga ni jedan ni drugi nisu govorili o Kosovu. Han je rekao da će se danas uzdržati od komentara o tome:
– Svi znamo da imamo i druge stvari koje su važne za srpske građane da bi bolje živeli. Novac koji je danas potpisan od 41 milioina upotrebiće se za pravosuđe i stvaranje slobode izražavanja.
Han kaže da će 26 miliona dobiti Ministarstvo pravde i tužilaštva. Novo odeljenje biće otvoreno u Novom Sadu, a svima u pravosuđu biće poboljšani uslovi rada:
-Vladavina prava odlučuje brzinu priključivanja Srbije Evropi. Ali isto tako utiče i na privlačenje investitora i na srpsku privredu. Jer investitorima nije svejedno kakva je pravda u zemljama gde ulažu.
Ostatak do 41 milinona ići će na slobodu izražavanja. Han kaže da Evropa pozdravlja stvaranje strategije za medije. Kaže i to da je ovaj novac mali deo velike pomoći za Srbiju. Prosečna pomoć koju Srbija dobija od Evrope je 200 miliona evra. Za deset godina dobili smo 2 milijarde evra. Dve trećine naše trgovinske razmene je sa Evropom. Srpski izvoz u EU se utrostručio i raste godišnje za 10 posto. Srbija je postala privlačno mesto za investiranje. Stranci su samo lane dali 1,5 milion evra za pogone u našoj zemlji.
Han kaže da je Evropa opredeljena razvoju svih procesa pridruživanja Srbije.
Aleksandar Vučić je zahvalio gostu na racionalnom pristupu problemima. Rekao je da Srbija nema problema sa ekonomijom:
– Za prva tri meseca postigla je to da je prva u razvoju privrede u regionu – 4,6 posto. Iza nje su Mađarska, Crna Gora i Albanija. Najmanji rast belrži Makedonija od minus 0,1 posto. Nadam se da ćemo se do kraja godine održati na 4,2 posto.
Zahvalio je Evropi na dobroj saradnji i rekao da ne želi da kritikuje pred gostom, ali je jasno da neki ne žele kompromis sa Prištinom:
– Moramo sačuvati mir sa Prištinom, ako treba razgovarati i tri puta dnevno da zaštitimo svaki život srpski i albanski. Ipak Srbiju niko neće da ponižava, Mi kao mala zemlja moramo znati svoje mesto i biti odgovorni. Srbiji je mesto u Evropi. Osaje pitanje Kosova, a kad i to rešimo blizu smo Evropi. Sve reforme koje smo napravili bile su korisne nama, a i drugima dali poverenje u nas. Mi verujemo Nemačkoj i da će ona prevazići svoje probleme i ostvariti obećanja.
Na Konferenciji za novinare strela sam i Stefana Cvetkovića, “kidnapovanog” novinara iz Bele Crkve. Rekao mi je da ga je pozvao lično Johanes Han.♦