MAKEDONIJA/ ODLOŽENA ODLUKA

MAKEDONIJA/ ODLOŽENA ODLUKA

27/06/2018 Off By

/FRANCUSKA, HOLANDIJA I DANSKA ZAMENILI GRČKU!/

 

Šefovi diplomatija Evropske unije (EU) juče su u Luksemburgu odlučili da do 2019. odlože donošenje odluku o početku pregovora o prijemu Albanije i Makedonije. Razlog su Francuska, Holandija i Danska koje su zahtevale da Tirana i Skoplje pruže opipljive naknadne dokaze o jačanju vladavine zakona i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Grčki ministar inostranih poslova Nikos Kocijas izjavio je su 25 članice EU bilo za to da se danas “da zeleno svetlo” Albaniji i Makedoniji za pregovore 2019, ali su Francuska, Holandija i Danska zahtevali da se odluka o tome odloži do iduće godine, kada bi se ustanovilo da li su vlasti u Skoplju i Tirani uspele da poboljšaju situaciju s vladavinom prava i suzbijanjem korupcije i kriminala.

Kocijas je naveo da je on tražio da se pozitivna odluka donese “zbog unutrašnje situacije u tim zemljama kojima je potrebna stabilnost i bezbednost, i svakako ne novi problem”.

Holandija je ukazala da, i pored sporazumu Skople – Atina o imenu, makedonske vlasti i dalje ne ispunjavaju osnovna merila za početak pregovora, posebno kad je reč o vladavini zakona i sposobnosti državne uprave.

Francuska takođe posebno smatra da u Albaniji nije suzbijen organizovani kriminal.(Agencije)♦