MAKEDONIJA/ PROBLEMI NISU REŠENI

MAKEDONIJA/ PROBLEMI NISU REŠENI

26/06/2018 Off By

/Zaev: ako referendum propadne podneću ostavku/

Premijer Zoran Zaev uveren je da će referendum o dogovoru s Grčkom o imenu Makedonije biti uspešan, a ako ne bude tako, najavio je da će podneti ostavku.


Zaev je nedavno postigao sporazum s grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom da se za Bivšu Jugoslovensku Republiku Makedoniju prihvati naziv Republika Severna Makedonija.

– Makedonija nema ‘plan B’. Gotovo 80 posto građana želi članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u. Uveren sam da će građani doneti tu odluku na referendumu”, rekao je Zaev u intervjuu za makedonsku 1TV.

Na pitanje da li će se povući ako referendum ne uspe, odgovorio je da će podneti ostavku.

Ipak, uveren je da će referendum biti uspešan, prenosi agencija MIA.

Prema njegovim rečima, važno je da članice EU i NATO pošalju poruku ohrabrenja Makedoniji.

“Makedonija ne samo da je uspela, već je i postala model o tome kako da se rešavaju 30-godišnji sporovi. Makedonija je model koji može da se primeni. Ne sumnjam da će nam poslati ohrabrujuću poruku. Moraju”, istaknuo je Zaev.

Dogovor o imenu još mora da prođe niz prepreka pre stupanja na snagu.

Prvo mora da ga odobri predsednik Đorge Ivanov, koji se tome usprotivio.

Premijer Zaev poručio je da će, ako bude potrebno, pokrenuti proceduru za njegov opoziv kako se ne bi dozvolilo da “bilo ko koči Makedoniju na evropskom putu”.

Makedonski narod treba ime da prihvati na referendumu, koji je planiran za jesen, a zatim treba da dođe do ustavne promene koju makedonski parlament treba da prihvati dvotrećinskom većinom.(Agencije)♦