MARATONSKA SEDNICA SKUPŠTINSKOG ODBORA ZA KONTROLU SLUŽBI BEZBEDNOSTI

28/01/2015 Off By

Rasprava, koja je trajala nekoliko sati nije dala nikakav rezultat: Zaštitnik građana Saša Janković traži dokumente o incidentu na dan Parade ponosa, ministar vojske Bratislav Gašić i dalje traži da to odobri Tužilaštvu


SASA JANKOVIC
Ranka Čičak

ODBOR za kontrolu službi bezbednosti, koji je raspravljao danas popodne o nepravilnistima koje je o radu Vojne bezbednosne agencije u javnost izneo zaštitnik građana, pretvorio se u zamenu teza i neprijateljsku raspravu pozicije i opozicije o potpuno drugim temma. Tako se uz uzvike predbacilo zaštitniku građana, Saši Jankoviću, što mu je plata 340 hiljada dinara, zašto on ne ispituje koliko se troši na praćenje i čuvanje bivšeg predsednika , Borisa Tadića, iako on više na to nema pravo. Na 12 pitanja koja nisu imala veze s temom, Janković je odgovorio detaljno, a vreme je prolazilo. Rekao je da je njegova plata utvrđena zakonom dve godine pre nego što je on 2007 godine stupio na tu dužnost. Kao poslanik dao je amandman na tako visoka primanja za ovu funkciju, dok još nije znao da će je jednog dana obavljati, ali su mu amandman odbili. Primanja zaštitnika građana i predsednika Ustavnog suda su jednaka. Janković je ponovio svoj zahtev da mu VBA preda dokument , radi se o snimcima i izjavama vezanim za događaj kada je na dan gej parade pretučen brat premijera Vučića.→


petar-cvetkovicgif.gifCVETKOVIĆ: IZABRAO SAM MANJE ZLO – DA NE DOSTAVIM DOKUMENTA

DIREKTOR Vojnobezbednosne agencije Petar Cvetković izjavio je da je on doneo odluku da se ombudsmanu Saši Jankoviću ne dostave dokumenta o incidentu u kojem je pretučen brat premijera Andrej Vučić i dodao da od kad je taj predmet poslat tužiocu prestaje sva nadležnost vojne agencije.
Cvetković, koji je prvi put govorio u Skupštini Srbije na Odboru za kontrolu službi bezbednosti rekao je da je, kad je dobio zahtev za dostavljanje dokumenata od Jankovića, “vagao” između Zakona o krivičnom postupku (ZKP) i Zakona o zaštitniku građana, te da je odlučio da postupi po ZKP, jer bi u suprotnom, tvrdi, tužilac mogao da podnese krivičnu prijavu.
“Izabrao sam manje zlo”, rekao je Cvetković.
Odgovarajući na primedbe Jankovića rekao je da VBA nije prikupljala podatke i uzimala izjave po ZKP već po “zakonu koji to odobrava”. “Ja ne bežim od kontrole. Meni je u interesu da kontrola dođe i sagleda šta se sve dešavalo, da se podvuče crta i da me neko ne proziva sutra”, zaključio je Cvetković i pozvao Jankovića da dođe u kontrolu VBA.<


→Ministar vojske, Bratislav Gašić uporedio je sopstvenu platu od 85 hiljada dinara s platom Jankovića i rekao da nikada nije odbijao njegovu kontrolu, ali da su sva dokumenta o pomenutom događaju predata tužilaštvu:
– Odmah sam se obratio tužilaštvu, a juče sam pitao i Više tužilaštvo da li smem u toku predistražne radnje da vam dam podatke. Radi se o tri dokumenta, izjavama građana i snimcima kamera koje smo dobili od Alfa banke i Komercijalne banke. Ja sam odgovoran za rad VBA i za zaštitu i bezbednost premijera Vučića. Tog, 28. septembra 2014 godine u 11, 59 časova dobio sam i snimak od građana gde se tačno vidi ko legitimiše građane i da je to žandar iz susednog kafića. Ali, kada su državne akcije u toku, a premijera tretiramo kao akciju u toku, ne mogu se davati dokumenta VBA. I sami kažete , a i službe potvrđuju, da je trenutno najveća ugroženost bezbednosti Aleksandra Vučića. Zato vas molim da povedemo računa da mu bezbednost dodatno ne ugrozimo. Ja sam za tu bezbednost zadužen i organizujem je u skladu s zakonom.
Na pitanja članova Odbora, a i prisutnih poslanika koliko košta sistem za prisluškivanje mobilnih telefona i kada je on nabavljen, Janković je odgovorio da je to bilo za vreme bivše Vlade i da on nikada nije rekao da se neko prisluškuje, kako je špekulisala štampa, već je tražio da se utvrdi da li aparat može da se zloupotrebi u političke svrhe.
Bivši ministar Vojske, Dragan Šutanovac rekao je da se građani itekako tajno snimaju:
– Ministar pravde je pre nekoliko dana davao poverljive snimke novinarima na ovu temu. Kako je moguće da se ovakvi snimci daju novinarima. Ja tvrdim da je to politička odluka onih koji vladaju zemljom i manipulisanim medijima. Neke medje već dve ipo godine zovemo službena beleška ili službeni glasnik. Njima se objavljuju afere bez epiloga. Pre dva dana prikazan je snimak kako čovek iz SNS prima mito od 1,6 miliona. SNS je bila na vlasti u vreme kada je gospodin Nikolić rekao da ga prisluškuju. To je ozbiljna opomena. Ko tvrdi da službe ne prisluškuju, pokazuje svoje neznanje. Ali, potrebna je kontrola tog prisluškivanja.
Borislav Stefanović pokušao je da raspravu vrati na temu:
Tema ovog sastanka nije plata zaštitnika građana, već to što on na osnovu zakona bezuspešno traži dokumente od VBA i ministra vojnog. Da li su dokumenti njemu dati – nisu.
Da li ih je on tražio – jeste. Sami sebi sečete noge takvim ponašanjem. Zaštitnik građana je nezavisna ličnost. Poslednja brana naših mržnji. Ako on padne, nema više prepreka za uništenje državnog poretka. Nema izgovora. Zaštitnik građana mora dobiti vaš izveštaj. Ako ga ne date, samo ćete pokazati sopstveno neznanje i bahatost. Tako ostavljate utisak da nekoga štitite i da nešto krijete. Svoje napade usmerite na mene i opoziciju, a ne na zaštitnika građana. Objasnite kako brat premijera i brat gradonačelnika imaju prava na vojnu bezbednost.
Janković je rekao da je za mišljenje pitao i ombucmanku Evropske komisije. Ona mu je rekla da je i sama pokrenula postupak o utvrđivanju propusta u ovim pitanjima.
Članovi Odbora imali su kompromisna rešenja, kao i ministar Gašić. Oni smatraju da je došlo do nesporazuma između zaštitnika i ministra i da to opozicija, kao obično želi da iskorosti. Složili su se da razne informacije cure iz raznih institucija i da je to štetno.
Janković je bio kategoričan:
– Vi tvrdite da u radu VBA nema nezakonigtosti. Ni jedan direktor službe ne može da kaže tako za svoju službu. Dozvolite da proverim. Kažete, tražili ste mišljenje tužioca. Znači , svi koje ja ispitujem, treba da traže savet Tužilaštva? Da li mislite da vam je potrebna kontraobaveštajna zaštita od zaštitnika građana? Pazite. Dokumenta koja imam nisu bila u javnosti, a u vašem je interesu da se proveri jesu li tačna. Jer, ako su tačna, moraćete vi gospodine ministre i direktor VBA da podnesete ostavku. Ne uvlačite me u političke igre. Republika Srbija je do sada bila primer u svetu u demokratskojcivilnoj kontroli. Ne provocirajte više moj napor da se ne napravi veća šteta neg što je već nastala. <


SRBIJA

 

10018_sasa-jankovic333-blic-vesna-lalic_fODBOR ZA KONTROLU TAJNIH SLUŽBI U SREDU O ZAŠTITNIKU

Sednica će biti otvorena za javnost, ali njoj neće prisustvovati ombudsman. Prisustvo sednici najavio je ministar odbrane Bratislav

 

 

gasic foto vest1SEDNICA SKUPŠTINE SRBIJE: RASPRAVA O ZAKONIMA O ODBRANI I VOJSCI

Najvažnije izmene Zakona o odbrani sastoje se u preciznijem definisanju postojećih pojmova i uvođenju novih. Uvodi se obaveza

 

 

Dusan-MilisavljevicSKUPŠTINA SRBIJE: RASPRAVA O «ZOJINOM» ZAKONU

Obrazlažući Zakon, Dušan Milisavljević rekao je da su se Zojini roditelji sami borili protiv teške Batenove bolesti i

 

 

babicSKUPŠTINA SRBIJE: POSLANIČKA PITANJA

 Zoran Babić iz SNS: Šta radi «Bojan 6 posto Pajtić?”   ŠEF poslaničke grue SNS, Zoran