SARADNJA/ Bugarski predsednik Rumen Radev gost Srbije

SARADNJA/ Bugarski predsednik Rumen Radev gost Srbije

21/06/2018 Off By

Ranka Čičak

Odnosi među Srbije u Bugarske nikada nisu bili bolji nego danas. To su zaključili bugarski Rumen Radev i srpski predsednik Aleksandar Vučić, posle sastanka u četiri oka i sastanka delegacija dve države u beogradskoj palati “Srbija”.

Ekonomska razmena prešla je jednu milijardu i za 4,3 posto je veća nego pre dve godine. Mnogobrojne strane kompanije, koje rade u obe zemlje, tome doprinose. I turizam je na vrhu lestvice dobrog poslovanja. Bugarski gosti su kod nas treći po ukupnom broju turista u Srbiji. A dolaze sve više, pa sa 5,8 posto raste broj njihovih dolazaka. Vučić kaže da to nije korist samo za privredu već i za bolje upoznavanje i druženje dva naroda. Sutra će on sa gostom posetiti istočni koridor autoputa Beograd – Sofija. Sada se za tri sata stiže do Sofije, a kada bugarski deo bude gotov do 2022. godine putovanje će biti kraće.
I u odnosima oko priznanja Kosova napravljen je pomak. Bugarska je priznala Kosovo ali je sve više zanima srpski stav oko toga i srpske nevolje. Naš predsednik je zahvalan što Bugari žele da saslušaju srpske stavove. Njih dvoje su razgovarali i o tome kako prevazići sukobe iz prošlosti.
Bilo je nesuglasica oko mnogih pitanja. Međutim, danas se odnos Srbije prema bugarskoj manjini toliko promenio da je Srbija spremna da bugarskim građanima omogući lečenje u našim bolnicama a i da prihvati njihovo lečenje u Bugarskoj. Sutra će dva predsednika tačno utvrditi koje će se ambulante renovirati u Istočnoj Strbiji.
Bugarskom predsdniku je ovo prva poseta i oduševljen je dočekom. Sličnos između sebe i Vučića vidi u tome što su oboje odlučni. Kaže da će Bugarska otvoriti još jedan granični prelaz. Pozvao je Srbiju da se pridruži bloku otvorenog prostora Bugarske i Rumunije. Kaže da će to biti korisno svima i jedan deo evropskih integracija.
Rumen Radev najavljuje otvorenu podršku bugarske Srbiji: “Vaša zemlja mora da računa na našu podršku. Tako ćemo garantovati prosperitet u regionu. Hvalaavašemapredsedniku što je učestvovao na Samitu u Sofiji. Pokazao je da ima viziju, a i hrabrost da je odbrani. Istorijsko pomirenje na kojem je ujedinjena Evropa mora naći mesto i na Balkanu. Umesto velike mržnje dolazi saradnja. Ako ispustimo ovu šansu, Evropa će biti dalje, jer ona ne želi u sebi naše balkanske loše odnose.”
Dve zemlje će zajednički obeležavati godišnjice Ćirila i Medodija a i mesta istorijskih bitaka u prošlosti.
Na pitanje novinara šta očekuje od sastanka u Briselu Vučić odgovara da nije optimista, ali će otići, razgovarati i uraditi sve što se može. ♦