MAKEDONIJA/ Zaev: Gruevski prihvatio ime Severna Makedonija 2012. godine!

MAKEDONIJA/ Zaev: Gruevski prihvatio ime Severna Makedonija 2012. godine!

20/06/2018 Off By

 

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je da je njegov prethodnik Nikola Gruevski ranije prihvatio promenu imena države u Gornja i Severna Makedonija za opštu upotrebu, ali da je Grčka to tada odbila.

 

-Gruevski je prihvatio Severna i Gornja Makedonija u 2012. i u 2013, bez definisanja identiteta, odnosno bez toga da Grčka prihvati identitet i jezik. To je ostavljeno da lebdi. Grčka nije prihvatila to rešenje zato što je bila isprovocirana projektom Skoplje 2014 – rekao je Zaev u emisiji Televizije “Kanal 5”.

Makedonski premijer rekao je da se to može čuti u ilegalno prisluškivanim razgovorima koje je kao lider opozicije dostavio Specijalnom tužilaštvu za prisluškivane razgovore.

-Kada bi sud objavio razgovore o imenu, čulo bi se da ovo nije prvi put da bude prihvaćeno ime Makedonije sa geografskom odrednicom, za opštu upotrebu – rekao je on, a prenose lokalni mediji.

Zaev je istakao da prvi put spominje te prisluškivane razgovore koji, kako je rekao, svjedoče o kalkulanstvu i lažnom patriotizmu Gruevskog i njegovih sljedbenika.

Gruevski je nedavno na društvenim mrežama objavio stare izjave u kojima tvrdi da je svojevremeno odbio grčki predlog da Makedonija dobije prefiks Severna, dok funkcioneri stranke koju je vodio petnaestak godina dogovor Zaeva sa Grčkom ocenjuju kao kapitulantski.

Zaev je rekao da kada je objavljivao “političke bombe” 2015. godine, taj deo o pregovorima Gruevskog sa Grcima nije objavio da ne bi naneo štetu pregovaračkoj poziciji Makedonije.(Agencije)♦