BICIKLISTI/  U nedelju protestna vožnja na Savskom nasipu!

BICIKLISTI/ U nedelju protestna vožnja na Savskom nasipu!

15/06/2018 Off By
U nedelju 17. juna od 18 čsova ponovo će biti održana šetnja na Savskom nasipu. Start je kod rampe blizu okretnice u ulici Dr. Ivana Ribara.

 

Neformalno udruženje građana Savski nasip pozvalo je građane da taj dan prijavljuju policiji sva vozila koja vide na Savskom nasipu, jer po važećem Zakonu o vodama (član 133, stav 1) na nasipima za odbranu od poplava nije dozvoljen saobraćaj.

Šetnja koja će biti održana na delu nasipa od novobeogradskih blokova ka Ostružničkom mostu ima za cilj da ukaže na tolerisanje nepoštovanja zakona. Građani protestuju zbog ugrožavanja izvorišta vode za ceo Beograd, sistema zaštite za odbranu od poplava kao i zbog prava biciklista i pešaka da koriste nasip za rekreaciju.

Iako članovi udruženja Ulice za Bicikliste i Savski nasip već godinama ukazuju na uzurpaciju i devastaciju ovog dela obale od strane vlasnika nelegalnih vikendica, državni organi ćute i odbijaju da postupe po rešenjima nadležnih inspekcija.

Zahtevi za legalizaciju/ozakonjenje nelegalnih vikendica na Savskom nasipu godinama stoje u fiokama gradskog Sekarijata za poslove legalizacije, iako u vrlo kratkom postupku mogu biti odbijeni jer ozakonjenje u vodotokovima i vodoizvorištima nije moguće.(Press UB)♦