ČEKAJUĆI IZBORE/ Dodik hoće da kontroliše nevladine organizacije u RS

ČEKAJUĆI IZBORE/ Dodik hoće da kontroliše nevladine organizacije u RS

14/06/2018 Off By

 

Nevladine organizacije iz Republike Srpske oštro su reagovale na najavu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da će snažnije kontrolisati rad i način financiranja tih organizacija.

 

Tvrdeći kako brojne strane nevladine organizacije rade na “destabilizaciju društva, a ne razvoju demokratije”, predsednik RS-a nedavno je najavio donošenje zakona o javnosti rada neprofitnih organizacija do kraja leta.

Nevladine organizacije koje financiraju strane vlade i izvori kao što su Civil Rights Defenders (CRD), Transparency International u BiH i Helsinški odbor za ljudska prava, upozorile saopštenjem kako bi uvođenje posebnih uslova delovanja moglo da predstavlja kršenje ustavom predviđenih prava, ali i kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama i Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.
“Denunciranjem zaposlenih u nevladinim organizacijama ili obeležavanjem njihovih aktivnosti kao nepoželjnih, stvara se opasno polje netolerancije i linča u kojem se nevladine organizacije prikazuju kao remetilački faktori ili subjekti koji moraju da budu pod posebnim nadzorom”, navodi se u saopštenju.

Nevladine organizacije pozvale su vladajuću koaliciju u Republici Srpskoj da bilo koji novi zakonski predlog o ovoj oblasti uputi u redovitu zakonodavnu proceduru, ne praveći razliku između nevladinih organizacija na temelju njihovog izvora finansiranja.

Dodik tvrdi kako nevladine organizacije rade protiv interesa Republike Srpske i na njenu političku eliminaciju.♦