SKOPJE/ Ivanov ne potpisuje sporazum Zaev – Cipras!

SKOPJE/ Ivanov ne potpisuje sporazum Zaev – Cipras!

14/06/2018 Off By
Ispred makedonskog Sobranja u Skoplu sinoć je održan protest nekoliko udruženja protiv dogovora o promeni imena u Republika Severna Makedonija.

 

Tokom protesta, ka policiji je bačen Molotovljev koktel koji se nije zapalio, kao i više flaša, a odjeknula je i šok bomba. Demonstranti su bacali i druge predmete u pravcu policije, gorele su navijačke baklje, skandiralo se “Makedonija, Makedonija” i uzvikivane su uvredljive poruke protiv vlade Zorana Zaeva.
Predsedavajući udruženja Svemakedonski nacionalni savet – Makedonijum, Strašo Olumčev, rekao je da su se okupili spontano da bi izrazili revolt zbog onoga što se dogodilo u utorak, prenosi MIA.
Makedonski predsednik Ðorge Ivanov saopštio je da je njegova konačna odluka da neće podržati, ni potpisati sporazum o novom imenu te bivše jugoslovenske republike, koji su aminovali premijeri Grčke i Makedonije, Aleksis Cipras i Zoran Zaev. Smatra da je on štetan po državu i njene građane. Ivanov je u obraćanju javnosti poručio da je to za njega najštetniji dogovor u istoriji (Agencije).♦