KOM KAMP/Decenija dobrog provoda u kompjuterskom dečjem kampu

KOM KAMP/Decenija dobrog provoda u kompjuterskom dečjem kampu

13/06/2018 Off By

 

Deseti kompjuterski kamp za decu uzrasta 8 do 15 godina održaće se ove godine u Bečeju od 1. jula do 25. avgusta u tri smene po 14 dana.

 

U okviru programiranja u Komp Kampu deca uče nekoliko softvera, prilagođeno uzrastu, i prave svoje video igre, web sajtove ili aplikacije. Neki od programa su Unity, Blender, Fusion, HTML&CSS, PHP, Adobe paket. Najmladji uče Scratch ili kodiraju na Code.org. Najstariji uče programske jezike Java, Python, C , C++.

“Mi u kampu se trudimo da neformalnim obrazovanjem ispunimo pukotine koje nažalost, iako opravdano, postoje u informatičkom obrazovanju u osnovnim i srednjim školama kod nas”, kaže osnivač i rukovodilac kampa Radoslava Konjević i dodaje da je “Za letnju šemu učenja, vrlo je važno da to što uče bude zabavno, da se mrda i kreće što pre i daje brzo vidljive rezultate, zbog kratkog dvonedeljnog boravka”.

Na strahove roditelja da će deca previše vremena provesti pred računarom, Konjevićeva odgovara da je ukupna obuka na kompjuterima oko 50 do 60 sati tokom dvonedeljnog boravka a da svo ostalo vreme deca provode u druženju i igri, kreativnim likovnim i filmskim radionicama ili na sportskim terenima.

“Poslednje dve godine imamo i Komp Kamp bašticu na maloj površini, gde deca seju i uzgajaju razne biljke, kojima je vreme sadnje juli-avgust. Svako jutro i veče baštica se zaliva i čupka trava, a usput i ukrašava kreacijama iz likovne radionice”, kaže ona.

Konjevićeva kaže da je Unplug način života u Komp Kampu posebna priča: deca tokom dana ne koriste svoje mobilne telefone, nego se druže i zabavljaju uživo. Telefoni su isključeni sve do posle večere, kada ih uzimaju samo na kratko da se jave roditejima.

Večeri su rezervisane za gledanje filmova za decu, druženje uz gitare i maskenbal uz logorsku vatru.

Predavači u kampu su IT studenti sa domaćih i stranih unverziteta a mentori su Epix i MadHeadGames kompanije, dve najjače u Srbiji kompanije za proizvodnju igara, a u svetu u vrhu rang liste u industriji video igara. Master pedagozi i nastavnici fizičkog vaspitanja brinu o deci 24 sata.

Prvi kompjuterski kamp nastao je u SAD još davne 1984 godine.

Projekat je od samog početka dobio podršku i pomoć Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i Pokrajinskog sekretarijata za demografiju i brigu o deci, kao i Republičkog sekretarijata za obrazovanje i Ministarstvu za telekominukacije i informacionu tehnologiju

U kamp decu registruju isključivo roditelji, putem web sajta, uz uslov da su deca uzrasta od 8 do 15 dodina. Posebnih uslova za registraciju nema, važno je da su deca zainteresovana za rad na računaru, te tako stiču drugare uživo po istom interesovanju.

Komp Kamp je 2012 nominovan za nagradu u Briselu od Evropske komisije u oblasti IT Inclusion.(Press Kom Kamp)♦