ULIČNA GALERIJA/ Samostalna izložba Milice Balubdžić i Mine Piščević

ULIČNA GALERIJA/ Samostalna izložba Milice Balubdžić i Mine Piščević

07/06/2018 Off By

 

LET’S MEET, samostalna izložba Milice Balubdžić i Mine Piščević, otvara se u petak, 8. juna od 20 časova u Uličnoj galeriji u Beogradu na adresi Čavketov prolaz bb. Izložba traje do 22. juna.


Milica Balubdžić i Mina Piščević su dve umetnice koje žive i rade na različitim prostorima, u Beču i Beogradu, a koje veže prijateljstvo i zajedničko detinjstvo u Beogradu. Njihov život i rad, uslovljeni specifičnostima okruženja, međusobno je udaljen, ali među njima i dalje postoji spona zajedničkog iskustva detinjstva i uspomena dugog prijateljstva. Postavljajući u umetnički prostor sećanja svoje aktuelne radove, u kojima izražavaju i istražuju umetničke diskurse koji ih zaokupljaju danas.

U ovoj umetničkoj konstrukciji izlozi Ulične galerije postaju simbolični prostor u kome se materijalizuju sećanja na dane koje su provodile na Vračaru, kretale se vračarskim ulicama u okolini Slavije i Kalenić pijace i bile fascinirane izlozima prodavnica i zanatskih radnji sa dekorom cveća, fotografijama, slikama i raznim inventarom malih beogradskih radnji koje danas polako, ali sigurno iščezavaju. Postavljajući svoje aktuelne umetničke radove u simbolične izloge Ulične galerije one sebe stavljaju u situaciju uličnog prolaznika i posmatraju svoje radove kao da su taj dekor iz nekog drugog vremena i života.

U ovoj postavci Mina i Milica kreiraju scenu na kojoj će se sresti. Svesno postavljaju i orjentišu svoj izbor u izloge i naglašavaju ovaj format prostora. Predstavljau radove u kojima interpretiraju teksture i fizikalnost kroz konkretne i apstraktne motive i pokrete. Mina prevodi fotografije u rasterske grafike monohromnih tačaka na providnoj površini stakla ističući strukturne vrednosti dok se Milica koncentriše na materijalne i taktilne karakteristike motiva koje naglašava tretmanom svetla i oštrine, beleži likovni kritičar Miodrag Ninić.
Milica Balubdžić rođena je 1986 uBeogradu. Posle završene Srednje škole za dizajn u Beogradu 2005. godine počinje studije na Univerzitetu primenjenih umetnosti u Beču, odesek dizajn. Godine 2011. završava studije kao magistar industrijskog dizajna. Iste godine počinje da radi kao slobodna umetnica, dizajnerka i fotografkinja između dva grada, Beograda i Beča. U svojoj umetničkoj praksi primarno istražuje arhitekturu i prirodu kroz fotografiju.
Mina Piščević rožena je 1987, takođe u Beogradu. Diplomirаlа nа Fаkultetu primenjenih umetnosti, nа odseku zа grаfički dizаjn, 2010. godine. Bаvi se fotogrаfijom, grafikom i instalacijom u prostoru. Izlаgаlа je nа više samostalnih i grupnih izložbi i projekata u zemlji i inostranstvu. Od 2011. godine vodila je KRZD – Kreativnu radionicu za decu u DKC Majdan u Beogradu. Od 2012. godine je osnivačica i članica udruženja „Kulturforum’’. Od 2014. godine je članica ULUPUDS-a, sa statusom samostalnog umetnika.
Ulična galerija da je izložba postavljena zahvaljujući saradni sa Obućarskoj radnja LEMIĆ (Nevesinjska1), Farbari BEOLAK (Kičevska 19), ztr PORTALU (Maksima Gorkog 39), VOSKARU (Maksima Gorkog 33), Staklorezačkoj radnji (Makenzijeva 69), Staklopanu (Kursulina 38-40), Farbari Zona N (Maksima Gorkog 3).♦