ANALIZA GEOPOLITIČKOG MAGAZINA “LIMES”: CRNA GORA I KOSOVO – MAFIJAŠKE DRŽAVE

26/01/2015 Off By

Uticajni magazin Crnu Goru i Kosovo označio kao mafijaške države, između ostalog, i na osnovu podataka italijanskih institucija koje istražuju ilegalnu trgovinu ka Italiji


limes-map
Vijesti – Limes

UTICAJNI geopolitički magazin “Limes” označio je Crnu Goru i Kosovo kao “mafijaške države” na mapi kriznih žarišta u okruženju Italije koja utiču na nju.
Na mapi koja ilustruje tekst “Italija u srcu oluje” jedino su Crna Gora i Kosovo obeležene kao mafijaške države, dok su Srbija, Makedonija, Albanija i Bosna i Hercegovina označene kao “nestabilne”.
U redakciji jedne od vodećih evropskih publikacija koje se bave geostrateškim pitanjima tvrde da su Crnu Goru i Kosovo kvalifikovali kao “mafijaške države”, između ostalog, i na osnovu podataka italijanskih institucija.
Na pitanje podgoričkog portala “Vijesti” o podacima koji su korišteni za izradu mape, iz redakcije “Limesa” odgovorili su da je ona bazirana na podacima iz različitih izvora.
“Među njima su i podaci italijanskih institucija o ilegalnoj trgovini ka Italiji (šverc oružja i droge), u kojima su, između ostalog, balkanski region, a posebno Kosovo i Crna Gora, označeni kao važna čvorišta”, tvrde u redakciji italijanskog magazina.
Navodi se i da je mapa objavljena u više izdanja časopisa i da se ne vezuje posebno za neki članak. “Vijestima” nije odgovoreno na pitanje da li ocenu da su Kosovo i Crna Gora “mafijaške države” smatraju i dalje aktuelnom. Na mapi su označeni i kriminalni tokovi, od kojih jedan iz Turske i Grčke prelazi preko Kosova i Crne Gore i završava se na severu Italije, dok je Beograd označen kao neuralgična tačka trafikinga koji počinje iz Moskve i Ukrajine.
U analizi “Limesa” navodi se da je svet u najvećoj krizi od Drugog svetskog rata, jer se brojna neočekivana scenarija mogu otvariti istovremeno.
“Zasada ih je najmanje pet. Tu je Avganistan, koji nije ništa manje izazovan od ostalih i koji će biti aktuelan i u 2015. godini. Tu je i pitanje odnosa Izraela i Palestinine, kao i Ukraijina. Konflikt u srcu Evrope u kojem su prvi put od 1945. godine promenjene granice vojnom intervencijom. Tu je i rat u Siriji i Iraku, koji možemo zvati “Sirak”, protiv Islamske države. Na kraju, tu je i Libija”, navodi se u tekstu.<


REGION

.

železaraSKOPJE NAJZAGAĐENIJI EVROPSKI GRAD

Na vrhu liste najzagađenijih evropskih gradova nalazi se glavni grad Makedonije Skoplje. Tirana je na 5. mestu, dok

detska-klinika-e1343575770786SKOPJE: UDAVIO MEDICINSKU SESTRU I BACIO JE SA KROVA KLINIKE

Ubica se se posle zločina zadržao na krovu klinike, preteći da će se ubiti, ali je posle pregovora

 

 

54a7b045-f2AMERIČKI FOND ZA MIR: SRBIJA POSTALA STABILNIJA DRŽAVA

Bolje od Srbije rangirane su Makedonija, koja je 112, Crna