AKCIJA/Briga o zaštiti životne sredine je čin patriotizma

AKCIJA/Briga o zaštiti životne sredine je čin patriotizma

05/06/2018 Off By

 

Povodom Svetskog Dana zaštite životne sredine članovi Vlade Srbije predvođeni premijerkom Anom Brnabić i gradski čelnici, svojim aktivnim učešćem i ličnim primerom ukazali su na neophodnost i značaj sopstvenog doprinosa zaštiti životne sredine.


Čistili su Savsko jezero kao dragocene zelene oaze Beograda.
-Ova akcija čišćenja predstavlja poruku građanima da je briga o zaštiti životne sredine čin patriotizma, koji dokazuje da voleti svoju zemlju znači i budućim pokoljenjima ostaviti čistiju Srbiju, rekla je Ana Brnabić.
-Nije sramota sagnuti se i pokupiti otpad iza sebe, niti je sramota sagnuti se i pokupiti otpatke iza drugog. Nije sramota čistiti Srbiju, istakla je Brnabićeva i zasukala rukave.
Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan čestitao je Svetski dan zaštite životne sredine koji je ustanovljen 1972. godine od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i to na predlog tadašnje SFRJ.
-U proteklih deset meseci koliko postoji Ministarstvo, mnogo toga je urađeno. Vide se prvi rezultati, i sada je postalo očigledno da se nešto zaista uradilo, da se promenilo i u svesti ljudi“, rekao je ministar.
On je objasnio da je ovogodišnje obeležavanje Svetskog dana zaštite životne sredine u znaku borbe protiv zagađenja plastikom, koje je jedno od najvećih globalnih ekoloških problema, i da razvijeni svet donosi mere koje vode ka ukidanju plastike iz upotrebe.
„Srbija će u tome slediti moderan svet. Ministarstvo planira kako upravljati plastičnom ambalažom, a uporedo sa merama smanjenja, potrebno je da se promeni i svest građana koje je pozvao da daju svoj lični doprinos zaštiti životne sredine“ istakao je Trivan.♦