Boško Obradović: Tabakovićevu Srbija plaća 5.000 evra mesećno da štiti građane a ne banke

Boško Obradović: Tabakovićevu Srbija plaća 5.000 evra mesećno da štiti građane a ne banke

01/06/2018 Off By

Ranka Čičak

Danas je guvernerka Jorgovanka Tabaković pred poslanike Skupštine Srbije iznela nekoliko predloga zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga kod ugovaranja na daljinu. Zatim o finansijskom obezbeđenju, o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja platnim karticama I o platnim uslugama. I o izmenama zakona o narodnoj banci Srbije.

Uzalud je ubeđivala opoziciju da će zakoni smanjiti troškove privrede. Uistinu prošle godine internet plaćanja koristilo je 2 miliona ljudi, a mobilna plaćanja prešla su jedan milion. Zbog svega toga treba voditi računa i o eventualnim rizicima.
Opozicija je ostala gluva na ova ubeđivanja. Boško Obradović sve je sveo na svoje suđenje što je Jorgovanka posle šest godina shvatila da nešto ne štima u radu banaka:
– Konačno je primetila da postoji bankarska pljačka u Srbiji i da građane treba zaštititi zakonima.
Obradović je potsetio Jorgovanku da joj ističe mandat i da novog guvernera treba izabrati pre nego što joj mandat istekne:
– Ono što sigurno znam da je rezultat vašeg rada to da vam je Telekom otkupio stan, tojest platio dug. Vi sada meni recite kako prosečan čovek da zaštiti sebe pred bankarskom mafijom koja ga pljačka. Šta radi Narodna banka Srbije kad prosečan građanin strada pod ovim bankarskim prevarantima i lopovima. Sada pokušavate nešto da menjate. Stavljate flaster na duboku ranu. Nemojte da se smejete. Neki su ljudi izvršili samoubistvo jer su ih banke opljačkale, pa su ostatli bez svojih stanova i kuća, a javni izvršitelji su ih izbacilki na ulicu. To nije smešno gospođo Tabaković. To je tragično. Recite mi da li je tačno da su provizije na elektronsko plaćanje u Srbiji šest puta veće nego u Evropskoj uniji? Da postoji oko 500 različitih provizija na bankarske transakcije? Da li je tačno da trećina prihoda banaka u Srbiji potiče od raznih vrsta naknada i provizija koje ne smeju da se naplaćuju, a naplaćuju se. Banke su prošle godine ostvarile 500 miliona evra profita u ovoj siromašnoj, ojađenoj i uništenoj Srbiji. Što je veća kriza oni imaju veći profit. Čiji ste vi eksponent? Da li radite za građane Srbije ili za banke? Ja nemam ništa protiv vaše plate od 5.000 evra mesečno, ali imam protiv toga što vas plaćaju građani Srbije, a ne banke koje štitite.
Obradoviću se ne dopada i to što guvernerka nije rešila problem kredita indeksiranih u švajcarskim francima. Time je opljačkano 20.000 porodica.
On je otkrio da banke u Srbiji prave specijane povoljne ugovore za VIP kredite sudijama u različitim sudovima u Beogradu, pa se pitam kako će te sudije suditi i hoće li doneti pravdu onima koje su oštetile te banke.
Zoran Živković primetio je da sednici ne prisustvuje ni ministar privrede ni ministar finansija. On je preporučio guvernerki da edukuje svoje kolege pa ih nauči da je javni dug od 24 milijarde evra danas veći od 14. milijardi kolki je bio pre šest godina:
– Objsnite našem rukovodstvu i da je u poslednjih pet godina rast BDP u Srbiji negde oko 1 posto i da to nikako nije najviše u regionu već najmanje. Ne vredi što oni o tome lažu. Objasnite im da je zaposlenost smanjena sa 26 posto na 12 posto.♦