LSV: Povećanje penzija ne sme da isključi obeštetećenje penzionera

LSV: Povećanje penzija ne sme da isključi obeštetećenje penzionera

28/05/2018 Off By

 

Nada Lzić

Klub penzionera Lige socijaldemokrata Vojvodine je iznenađen slavodobitnim izjavama predstavnika vlasti koji najavljuju ukidanje Zakona o privremenom uređivanju isplate penzija i to za šest meseci?!, navodi u pisanoj izjavi medijima narodna poslanica i predsednica Kluba penzionera Lige socijaldemokrata Vojvodine Nada Lazić:

“Najpre, to znači da će Zakon koji je najavljivan i usvojen kao privremeni, u tom trenutku imati četiri godine.
Drugo, nejasno je da li uvećanje penzija koje se istovremeno najavljuje, podrazumeva da će one biti vraćene na nivo iz 2014, ili da će povrh toga biti i uvećane? U svakom slučaju, vlast je dužna da saopšti jasnu formulu po kojoj će penzije biti uvećane.
I, što je još važnije – ukidanje Zakona i najavljeno povećanje penzija ne sme da isključi obeštećenje penzionera za novac koji im je zakinut proteklih godina.
Podsetimo i na to da su u protekle tri ipo godine penzije penzije jednokratno povećane tri puta i to 1,25, zatim 1,5 u 2017. i 5 odsto linerano od 1. januara, uprkos tome što je Zakonom o penzionom I invalidskom osiguranju predviđeno usklađivanje penzija dva puta godišnje, u skladu sa rastom potrošačkih cena i korigovano za rast BDP.
Dakle, taj novac, od obaveznih a neisplaćenih povećanja penzija, država duguje svim penzionerima, uključujući i one kojima nisu umanjene penzije, odnosno kojima su penzije niže od 25.000 dinara.

Ukratko, novac koji se po ovim osnovama penzionerima duguje u prethodne tri i po godine, potrebno je samo umanjiti za iznos povećanja koje je već isplaćeno. Nakon toga, država treba da saopšti kojom dinamikom će taj novac biti isplaćivan, ali ne duže od 12 meseci.

Ponavljamo: prosto ukidanje Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, bez obeštećenja penzionera bila bi velika nepravda.

Vlast bi morala da hitno i jasno utvrdi i saopšti penzionerima iznos koji država treba da im nadoknadi za period u kojem su penzije umanjene, kao i dinamiku kojom će to biti isplaćeno”.♦