Sastanak Vučića i Mekalistera: protiv zamrzavanje konflikta sa Kosovom!

Sastanak Vučića i Mekalistera: protiv zamrzavanje konflikta sa Kosovom!

24/05/2018 Off By

Ranka Čičak

Večeras su Aleksandar Vučić i predsedavajući Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta i izvestilac za Srbiju, Dejvid Mekalister pred novinare izašli lepo raspoloženi.

 

Gost je pohvalio domaćina i njegov trud da se održi mir na Balkanu, a za privredne reforme Srbije rekao je da se ubrajaju među nekoliko najboljih u Evropi:
– Trajna stabilnost Balkana je najvažnija a nadam se da će Srbija nastaviti da bude lider u stvaranju te stabilnosti. Zato se Srbija brzim korakom bliži Evropi. Mi se zalažemo da se što pre okončaju – normalizacija odnosa sa Prištinom i napori oko vladavine prava. Ja želim da razumem Srbiju i ovde sam kako bih ubedio vašeg predsednika da ću vas podržavati u pregovorima sa Evropom.
Vučić se složio da treba još rada oko vladevine prava, ali i kompromisa sa Prištinom:
– Za nas je problem Priština zato što nije spremna na saradnju. Mi smo spremni za kompromise ali tražimo takvo ponašanje i od kosovske strane. Oni nisu spremni da prihvate Briselski sporazum. Arifi kaže da je Zajednica srpskih opština gubljenje vremena. Ako oni tako kažu zašto smo onda mi ispunili sve naše obaveze iz Briselskog sporazuma. Sada oni pominju i neki sporazum o energetici koji mi navodno nismno ispunili, a taj sporazum ne postoji. Moramo da vidimo šta nam je budućnost i da ne tražimo prekid već nastavak dijaloga. Bez obzira na to što 80 posto naših ljudi želi zamrzavanje konflikta, ja ću dati sve od sebe da ljude ubedim i da se izborim protiv takvog mišljenja makar koliko me to politički koštalo. Ne želim da ostane zamrznuz konflikt sa Albancima jer ne želim nove ratove.♦