Aleksandar Popov: zahtev za prekid odnosa Srbije sa RS – nerealan!

Aleksandar Popov: zahtev za prekid odnosa Srbije sa RS – nerealan!

18/05/2018 Off By

 

Popov: Politička varničenja uobičajena praksa lidera regionaEvropska unija prošle je sedmice diplomatskim kanalima Srbiji poslala spisak sedam uslova koje mora da ispuni da bi postala članica EU. Prema pisanju beogradskih medija jedan od uslova je i prekidanje specijalnih veza Srbije sa Republikom Srpskom.

 

 

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov, prenose mediji, smatra da je ovaj uslov nerealan, jer su te veze predviđene Dejtonskim mirovnim sporazumom, kako za Srbiju sa RS-om, tako i za Hrvatsku sa FBiH.

– Sasvim je normalno da Srbija održava veze sa RS-om, iako bi bilo poželjno da ih ima i sa FBiH. Nama je u interesu, ili bi bar bi trebalo da BiH bude stabilna kao celina – rekao je Popov u razgovoru za Vijesti.ba.

Prema njegovim rečima, ukoliko srpske vlasti ipak ispune zahteve EU i prekinu specijalne veze sa RS-om, onda bi to imalo negativan odjek među biračkim telom i generalno građanima jer bi ispalo da Srbija ne vodi računa o svojoj dijaspori.

– Po meni je veći problem što se Srbija ne ograđuje od izjava Milorada Dodika, kojim dovodi u pitanje opstanak BiH, pa čak ni od istupa bivšeg predsednika Tome Nikolića, koji svesrdno podržava Dodika – dodaje Popov.

Jedan od uslova koje je Evropska unija stavila pred vlasti u Srbiji je i potpuna normalizacija odnosa sa Prištinom.(Agncije)

– To je predmet toliko različitih tumačenja da se više ne zna ni šta se pod tim podrazumijeva. Ekstremno i najteže tumačenje za Srbiju je da to znači priznavanje Kosova u sadašnjim granicama. To je najteži uslov koji, ne samo da ova, nego bilo koja vlast ne bi mogla da ispuni, a da ne snosi velike posljedice, ne bude proglašena izdajnikom i odmah ne ode sa političke scene – ističe Popov.

Prema njegovim riječima, vlast u Srbiji mora imati neki alibi i da dobije neki ustupak kako bi pred svojim stanovništvom i biračkim tijelom rekla: „Evo, mi smo uradili maksimalno što je moguće, tako da nismo sve ni izgubili, ali naravno nismo mogli sve ni dobiti“.

Među preostalim uslovima Evropske unije navodi se usklađivanje vanjskih politika EU i Srbije, sporazum o graničnim sporovima sa svim susjedima, usklađivanje odbrambenih politika, potpuna nezavisnost pravosuđa po evropskom modelu, ljudska prava, te potpune medijske i vjerske slobode.♦