Radikali poručuju: sprčićemo održavanje festivala „Merdita, dobar dan“

Radikali poručuju: sprčićemo održavanje festivala „Merdita, dobar dan“

17/05/2018 Off By

 

U saopštnju, koje su Srpski radikali poslali medijima navodi se da će ta stranka sa svojim simpatizerima sprečiti održavanje festivala „Merdita, dobar dan“ u Beogradu.

 

To ć se dogoditi “ukoliko nadležni organi Srbije ne spreče tu manifestaciju i rad Inicijative mladih za ljudska prava koja je organizuje”:

„Pozivamo predsednika, premijera, ministra policije i celu Vladu Srbije da pod hitno izađu sa stavom i da spreče održavanje manifestacije koja promoviše nezavisno Kosovo i spreče rad te organizacije. U suprotnom, naša je obaveza da sprečimo to na način na koji umemo“, izjavio je poslanik SRS u Skupštini Srbije .

On je ocenio da Srpska radikalna stranka ne pravi haos time što će sprečiti održavanje festivala, već to čini druga strana koja pokušava da u glavnom gradu Srbije organizuje „antiustavnu i protivzakonitu manifestaciju koja podriva srpske nacionalne interese“.

Damjanović je dodao da od nadležnih organa očekuje da spreče rad kako Inicijative, tako i drugih nevladinih organizacija koje krše Ustav Srbije.

„Ne može država da sa jedne strane govori da je Kosovo deo Srbije, a onda sprovodi aktivnosti koje govore da je Kosovo nezavisna država“, kazao je on.

On je dodao da za Srpsku radikalnu stranku ne bi bilo sporno da manifestacija govori o teritoriji južne pokrajine Srbije, ali je ocenio da je u pitanju događaj koji govori o „državi Kosovo, koja će neku svoju kulturu prezentovati u Beogradu – i to je nedopustivo“.

Festival „Mirdita, dobar dan“ je jedinstven događaj koji od 2014. godine beogradskoj publici predstavlja kulturnu i društvenu scenu Kosova, a biće održan od 30. maja do 2. juna, najavila je ranije Inicijativa mladih za ljudska prava.♦