Beograd: u ponedeljak otvara se 62 Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća

Beograd: u ponedeljak otvara se 62 Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća

17/05/2018 Off By

 

U ponedeljak, 21. maja u 11 časova, u Hali 1 Beogradskog sajma Nenad Popović, ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije, zadužen za inovacije i tehnološki razvoj, otvoriće ovogodišnji 62. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća.

Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća je najznačajniji regionalni razvojno-tehnološki događaj, elitna, najveća, najstarija, najpoznatija i najuglednija specijalizovana sajamska manifestacija takvog profila u ovom delu evropskog kontinenta. Od samog početka imala je status matice iz čijeg je okrilja nastajala većina danas postojećih specijalizovanih priredbi Beogradskog sajma, pre svega onih sa tehničkim predznakom.

I ovogodišnje izdanje Sajma tehnike održava se na fonu jednog, i u svetskim razmerama značajnog, istorijskog kurioziteta – na 80. godišnjicu beogradskog Jesenjeg sajma iz 1938. godine, kada je firma “Filips” predstavila prvi, istorijski sistem TV prenosa na Balkanu, tada “najveće čudo tehnike”. Programe je posredstvom televizijske emisione stanice publika mogla da prati na prijemnicima u sajamskim paviljonima. Godine 1958, dakle 60 godina pre ovogodišnjeg Sajma tehnike, Radio-televizija Beograd je, iz studija na novom Beogradskom sajmu, počela da emituje svoj prvi TV program. Čak je u Dnevniku koji je počeo u 20 časova, uživo najavljen i prenos otvaranja 2. Međunarodnog sajma tehnike i naučnih dostignuća. Tako je istorija televizije na ovim prostorima “sudbinski” povezana sa istorijom Sajma tehnike.
Već tradicionalnu okosnicu sajamske postavke, i to u Hali 1, čini Integra (kompjuterski integrisana fabrika – fabrika budućnosti), izložba alata, procesne tehnike, robota, softvera i komunikacionih linija neophodnih u proizvodnim procesima svojstvenim Industriji 4.0, industrijskoj automatizaciji… Ova postavka nudi elemente industrijske revolucije četvrte generacije, fabrike budućnosti (pametna, digitalna, virtuelna, fabrika dobar komšija…), mašine alatke, alate i pribore za obradu metala, zavarivanje, kompresore, mernu opremu, industrijsku automatizaciju, sisteme za montažu, robotiku, procesnu tehniku, mikro i mezo sisteme, aditivne i 3D tehnologije…

U Hali 1A nalaze se materijali i komponente za industriju, polugotovi i gotovi proizvodi, kompresori, površinska zaštita, naučno-tehnička literatura…

Sektor elektroenergetike i termotehnike, smešten u Hali 2A, uključuje opremu i uređaje za proizvodnju, prenos i distribuciju električne energije, telekomunikacije, merenje i izvore napajanja, instalacije, rasvetu za poslovne i stambene prostore, energetsku, industrijsku i kućnu elektroniku, KGH klimatizaciju, grejanje, hlađenje i sl.

U Hali 2B posetioci će se susresti sa izložbom inovacija, novih tehnologija, opreme za naučne i profesionalne svrhe pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Hala 2C namenjena je za izložbeni prostor i prateći program, tu je i Savez pronalazača Srbije itd.(Prss Sajam)♦