Zaev i Cipras 17. maja sastaju se u Sofiji

Zaev i Cipras 17. maja sastaju se u Sofiji

08/05/2018 Off By

 

Premijeri Makedonije i Grčke, Zoran Zaev i Aleksis Cipras, planiraju da se sastanu u Sofiji 17. maja da bi razgovarali o postizanju konačnog dogovora u sporu oko imena, objavio je u ponedjeljak grčki portal News 247.

 

Zaev i Cipras, prema navodima portala, očekuju da potraže postizanje konačnog dogovora za rešenje “makedonskog problema”.

Diplomatski izvori su za taj grčki portal naveli da je, pored teškoća koje postoje, postignut važan napredak i dogovor o većem delu tema pregovora, i pored toga što ostaje glavna razlika – opseg upotrebe imena Makedonije.

Napominje se da Zaev i Cipras “imaju otvorenu telefonsku liniju, iako se ti razgovori i kontakti ne objavljuju”.

Novinar grčkog portala ocenjuje da su 11. i 12. maj posebno važni za razvoj pregovora, jer će se tada šefovi diplomatija Makedonije i Grčke, Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas, sastati u mestu Sunio u blizini Atine.

Prvog dana će se verovatno sastati u četiri oka, dok je za drugi dan zakazan sastanak sa medijatormom UN u pregovorima oko imena Metju Nimicom.

Vlada Makedonije nada se rešenju spora oko imena pre zasedanja Saveta ministara EU u junu, kako bi dobila datum za početak pregovora a u julu na Samitu NATO poziv za članstvo u toj alijansi.

Dvoipodecenijski spor Atine s Makedonijom oko njenog prava na naziv koji nosi i severna grčka oblast, godinama blokira evroatlantske integracije Makedonije. Grčka smatra da takvo ustavno ime implicira teritorijalne pretenzije severnog suseda.