Ivanov odbio da prisustvuje komemoraciji bugarskim vojnicima!?

Ivanov odbio da prisustvuje komemoraciji bugarskim vojnicima!?

07/05/2018 Off By

 

Predsednik Makedonije Đorge Ivanov dočekao je svog bugarskog kolegu Rumena Radeva u Novom Selu kod Strumice, ali je odbio da prisustvuje komemoraciji na vojnom groblju gde se nalaze posmrtni ostaci bugarskih vojnika poginulih u ratovima u prošlom veku.

 

Radev je rekao na komemoraciji da dobre tradicije savremene Evrope zahtevaju da države, koje su čak i ratovale jedna protiv druge, zajedno poštuju svoje mrtve slanjem poruka za pomirenje i jedinstvo.

“Radosno je što taj civilizovani duh nalazi sve više mesta i ovde na Balkanu”, rekao je Radev.
Bugarski poslanik u Evropskom parlamentu Andrej Kovačev, koji je prisustvovao komemoraciji, rekao je da je tužan što makedonski predsednik nije “uspeo da sakupi snage i prisustvuje komemoraciji”.
“Nažalost, i u Makedoniji, ali i u Bugarskoj, prošlost još uvek izaziva strah od obeležavanja zajedničke istorije. To je veoma tužno i želim da poručim predsedniku Radevu da to prenese Ivanovu na sastanku u Dojranu”, dodao je on.

Komemoracija na vojničkom groblju u Novom Selu uz prisustvo bugarske državne delegacije održava se 11. put.

Bugarsko vojničko groblje u kome se nalaze posmrtni ostaci 17.000 vojnika koji su se u različitim ratovima borili na strani bugarske armije obnovljeno je pre 12 godina.
Nakon ceremonije Radev je otputovao u Dojran, gde će razgovarati sa makedonskim predsednikom.(Agencije)♦