Bivši predsednik RH Ivo Josipović: kriza u odnosima zbog neodgovornosti dva državna vrha!

Bivši predsednik RH Ivo Josipović: kriza u odnosima zbog neodgovornosti dva državna vrha!

30/04/2018 Off By

 

Bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović komentarisao je novo zatezanje odnosa Beograda i Zagreba, nakon što je Vojislav Šešelj navodno gazio hrvatsku zastavu.

 

Hrvoje Jelavić/Pixsell


Za Josipovića ključni problem je u neodgovornosti dva državna vrha, i ukazuje na manir lakog posezanja za populizmom. Kaže da je uvek lakše rušiti, nego graditi i podseća da tako nije bilo u vreme kad su on i Boris Tadić bili na čelu dveju država.

– Odnosi Hrvatske i Srbije danas su 15 godina vraćeni unazad. Iscrpljuju se politike, počev od bezveznih tema kao što su bile one čokoladice naše predsednice pa do provokacije Šešelja. Šešelj bi ovog trenutka, koliko god bio simbol agresivne velikosrpske politike, povezane sa četništvom, trebao biti marginalac… Važni i odgovorni političari bi morali da nađu neki drugi način, a ne uvek za jednu oktavu podići tu viku među državama – kaže Josipović.
Osvrćući se na kontroverznu posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj, s početka godine, on kaže da je zapljeskao kad je dogovorena, ali je oštro kritikovano ono u šta se pretvorila. Smatra da je predsednica Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović loše pripremila taj susret, pa ga je Vučić iskoristio da pošalje poruke koje nisu dobro primljene u Hrvatskoj.
– Vučić je očigledno bio bolje pripremljen, da ne kažem, ”izvozao” je Kolindu. Jedna od tih stvari je i upuštanje u interpretaciju događaja iz rata na način koji je nama u Hrvatskoj teško prihvatljiv. Drugo, Kolinda je dopustila da Vučić u mesta sa srpskom većinom ode sam, što je potpuno neprimereno, i da se ponaša kao da je on njihov predsednik, smatra Josipović, dajući posebnu važnost Vučićevoj demonstraciji uticaja na srpske poslanike, predvođene Miloradom Pupovcem, od kojih zavisi sudbina Vlade Hrvatske.
Analizirajući ulogu dvju crkava, bivši predsednik Hrvatske kaže da i Katolička i Srpska pravoslavna crkva, tamo gde su u većini, pokazuju jaku ambiciju da utiču na državnu politiku i povezane su s nacionalizmom.(Agencije)♦