Protestno pismo Udruženja stanara naselja Stepa Stepanović: Protiv volje građana SPC gradi crkvu brvnaru

30/04/2018 Off By

 

Udruženje stanara naselja Stepa Stepanović ovim putem obaveštava javnost i nadležne o alarmantnom stanju u ovom beogradskom naselju, u kojem trenutno postoji duboka podeljenost stanovništva.

 

 Foto A. Stanković


Nakon uspešnih i organizovanih borbi građana protiv dosadašnjih pokušaja nametanja pratećih sadržaja, izvan prvobitnog projekta, trenutna situacija zahteva posebnu pozornost.
Naime, protekle nedelje je u našem naselju patrijarh Irinej u pratnji crkvenih velikodostojnika i radnika Patrijaršije, uprkos postignutim dogovorima i odlukama nadležnih, najavio početak izgradnje crkve brvnare, zvonika sa palionicom sveća i parohijskog doma sa kotlarnicom, donacije izvesnog biznismena Radmila Jevtovića iz Kosjerića, na parceli koja je projektom naselja namenjena za Dom zdravlja i komercijalne sadržaje.
Pritom, predstavnici Srpske pravoslavne crkve (dalje: SPC) ignorišu građane ovog naselja; nisu imali potrebu ovim povodom ni da im se obrate. Na ružan i najgrublji način, građankama i građanima ovog novog beogradskog naselja, uglavnom mladim i obrazovanim ljudima, nameće se verski objekat, protivno Ustavu RS.
Podsećamo da je izgradnja spornih crkvenih objekata započeta još početkom 2014. godine, kada su građani protestima sprečili radove, kojima je rukovodio protojerej-stavrofor Stojadin Pavlović (u javnosti poznatiji kao Otac Stojadin). Ispostavilo se, potom, da nije postojao nijedan dokument za gradnju, koja je tada realizovana na državnom zemljištu. Drugim rečima, bila je na delu klasična divlja gradnja. Umesto da odgovorni budu kažnjeni, narednih godina je sve učinjeno kako bi se dozvole obezbedile.
Odmah nakon otkrivanja pozadine pokušaja divlje gradnje od strane SPC, u martu 2014. godine formirana je Radna grupa za naselje Stepa Stepanović, koju su sačinjavali opštinski, gradski, državni čelnici (predstavnici Ministarstva građevine i Građevinske direkcije Srbije), kao i predstavnici stanara. Radnom grupom je predsedavao tadašnji član Privremenog organa Beograda Goran Vesić. Doneta je odluka da se u naselju Stepa Stepanović obustave sve aktivnosti u vezi sa izgradnjom crkve brvnare, zvonika sa palionicom sveća i parohijskog doma sa kotlarnicom, sve dok se o potrebi izgradnje ovog objekta stanari ne izjasne putem svojevrsnog „referenduma“. O tome postoji zvanični Zapisnik. Spomenuti „referendum“ do danas nije održan; najavom početka radova crkveni objekti se jednostavno nameću građanima, što je do sada nezabeleženi slučaj.
Deo stanara ovim povodom priprema proteste i druge akcije kojima bi se skrenula pažnja javnosti na problem; drugi najavljuju kontra-delovanje, kako bi podržali izgradnju. Neispunjavanjem odluka sa sastanka Radne grupe, kao i nepromišljenim potezima SPC-a, u naselje Stepa Stepanović je unet nemir i razdor, nesloga. Udruženje stanara naselja Stepa Stepanović smatra da do toga nije smelo doći, ali i da nije bilo potrebe stvaranja ovakve atmosfere.
Povodom trenutnog stanja u naselju Stepa Stepanović, Udruženje stanara upozorava javnost Republike Srbije i nadležne o lošoj i opasnoj situaciji koja je stvorena.
Udruženje stanara naselja Stepa Stepanović traži:
1. da nadležni donesu privremenu odluku o zaustavljanju svih aktivnosti u vezi izgradnje spomenute grupe crkvenih objekata, dok se ne iznađe rešenje, te o tome, primerenim putem, obaveste stanare, čime bi došlo do smirivanja tenzija. U naselju, pokretanjem građanskih akcija, može doći do sukoba, usled podeljenosti stanovništva.
2. da se sprovede izjašnjavanje građana (svojevrsni „referendum“), u skladu sa odlukom Radne grupe. S obzirom na to da predstavnici Patrijaršije u sredstvima javnog informisanja tvrde kako je protiv izgradnje mala grupa ljude, Udruženje smatra da, samim tim, ne postoji razlog, ali ni potreba, da se crkveni objekti grubo nameću bez izjašnjavanja građana, jer se time proizvodi samo razdor među njima. Udruženje je spremno da uz neophodnu podršku nadležnih, rukovodi organizacijom i sprovođenjem izjašnjavanja, u skladu sa odlukama Radne grupe.
3. da se što hitnije započne dijalog između stanara i predstavnika SPC. To je prvi korak koji bi mogao voditi ka amortizaciji nedopustivog stanja. Udruženje apeluje da se u dostojanstvenom i ljudskom razgovoru, pokuša postizanje dogovora. U tom kontekstu nudi sve svoje resurse, kako bi se ponovo vratio mir u ovo naselje.
Udruženje stanara naselja Stepa Stepanović posebno ističe da se ovde ne radi o borbi protiv crkve, niti o borbi protiv pravoslavne vere. Reč je o insistiranju da se realizuju odluke nadležnih, o ukazivanju na potrebu dijaloga, kao jedinog puta koji može voditi rešavanju problema. Pored toga, postoji potreba očuvanja pravoslavnih vrednosti, koje se ne nameću. U protivnom, ovako zamišljena izgradnja crkve brvnare, bez učešća građana, pored svih posledica postaće sinonim podela, nemira i razdora. ♦