Vreme je alergije – kako da “odčepite” nos!

Vreme je alergije – kako da “odčepite” nos!

28/04/2018 Off By

alergija

Vreme je alergija, sve češće dišete na usta. Nedostatak disanja na nos stvara nam najviše smetnji. Dišemo kroz usta, što dovodi do suhog grla i kašlja. Istovremeno nedostatak kiseonika izaziva glavobolju, loše raspoloženje, razdražljivost. Ako se budete pridržavali sledećih uputstava, rešiti ćete problem u toku jednog do dva dana.


Kod prvih simptoma curenja nosa, efikasna su ispiranja. Korist ispiranja je u tome što pomaže uklanjanju suvišnog sekreta koji sadrži patogenu mikrofloru. Za ovaj postupak treba pripremiti slani rastvor, na 500 ml vode – 1 kafenu kašičicu morske soli. U vruću vodu sipajte sol, promiješajte i sačekajte da se voda ohladi do 34°C. Ispušite nos i započnite proceduru: stanite iznad lavaboa, nagnite se napred, glavu nagnite na stranu i sipajte slani rastvor u jednu nozdrvu. Posle promenite stranu i tako dok ne iskoristite sav rastvor. Slanu vodu možete usuti uz pomoć neke posude, vlašce ili velike šprice bez igle. Kad vodu sipate u jednu nozdrvu, voda se iz druge izlijeva. Ova procedura je vrlo efikasna. Ako je budete ponavljali na svaka 2-3 sata u toku dana, sutradan ćete zaboraviti da ste imali problem začepljenog nosa.
Ako kod prvih simptoma curenja nosa stavite jod na nozdrve i između obrva, do ujutro ćete zaboraviti na ovaj problem. Uzmite štapić za nos i umočite ga u jod i stavljajte točkice na nozdrve i jednu između obrva. Ova metoda je efikasna i primjenjuje se svaku večer, pred spavanje, 5 dana za redom. Korisna je, kako za decu, tako i za odrasle.
Narodno sredstvo protiv začepljenog nosa su obična kokošja jaja. Za to treba obariti dva jajeta, umotati debelom krpom i vruća jaja staviti sa obje strane nosa. Preporučuje se zagrijavati sinuse na ovaj način 15 minuta, nekoliko puta dnevno. Osetićete olakšanje, već nakon prvih minuta zagrijavanja.♦