Skupština Srbije: poslanici pitali – Vlada odgovarala!

Skupština Srbije: poslanici pitali – Vlada odgovarala!

26/04/2018 Off By

Ranka Čičak

Posle jutrošnjih pitanja poslanika kada će se rešiti pitanje Vojislava Šešelja i posle Šešeljevih vređanja poslanice Marinike Tepić i Aleksandre Jerkov koje su to pitale, duhovi se nisu smirili ni popodne kada je premijerka Ana Brnabić sa svojim ministrima došla da odgovara poslanicima.

 

Svakog poslednjeg četvrtka u mesecu vlada to radi.

Muhamer Zukorlić je sve zapanjio kada je rekao da je u 37 sela na području Tutina neko iz lokalne samouprave prikupio milion i 574 hiljade evra za izgradnju seoskih puteva. U opštini kažu da oni ne znaju ništa o tome i da se radi o pljački. I u Sjenici se ovo dešava. Zukorlić ih pita hoće li se krenuti sa istragom?
Ana Brnabić je rekla da će se odma proveriti jer nema te informacije i da će se sa istragom ako već nije, odmah početi.
Ana je zamolila da građani, ako im se pojavi neko i traži novac za izgradnju puteva, odmah zovu policiju.
Poslanik Fatmir Hasani požalio se da najviši organi Srbije ne pokazuju volju da sarađuju sa predstavnicima albanske manjine. Premijerka sa time se nije složila i potsetila ga da je uvek imala vremena da sa njim razgovara o Preševu i Bujanovcu i da je u Preševu pred dve godine otvoreno porodilište koje je tražila lokalna samouprava.
Sonja Pavlović zamerila je Ani Brnabić da je navodno rekla kako vlada nema kapacitete da odgovori na sve izazove:
– Ako je to istina, zašto se onda odlaže sa najavljenom rekonstrukcijom vlade. Rekonstrukcija je neophodna, jer vlada zaista ne funkcioniše kao tim. To ste vi rekli kada ste prvi put najavili rekonstrukciju. Ministri daju oprečne izjave. Dačić da ništa ne bi menjao, Ljajić da mu je laknulo što neće biti rekonstrukcije, Mihajlovićeva da je uvek spremna, a za ministra Vujovića ne znamo da li je još ministar, ili je dao ostavku, o čemu kruže nepotvrđene informacije. Izjavili ste da vas ne interesuju ocene već preporuke. A ocenjeno je da vladajuća većina sprečava osnovnu ulogu parlamenta i razmatranje predloženih zakona. Pravi se snažan pritisak na pravosuđe, korupcija cveta, svi su zabrinuti zbog situacije u medijima i slobode govora. Da li je tačno da je zbog loših rezultata protiv pranja novca zemlja došla na crnu listu FATF. Vlada je najavila zakon o vraćanju oduzete imovine i od toga nema ništa.
Premijerka je molila da se razgovor nastavi bez izmišljanja:
– Kada čijemo jednu ovakvu direktnu i otvorenu neistinu teško mi je da slušam dalje jer mi je neverovatno da neko iznosi tolike neistine. Postoje video materijali o mojoj izjavi oko preporuka. Kažete da sam rekla da me ne intersuju ocene već preporuke. Rekla sam ocene su nam važne a preporuke, još važnije. A ocene su takve da ih pohvalno daju svi gosti i saradnici Srbije. Tačno je da postoje stvari koje treba da se unaprede, ali i to da je izveštaj o Srbiji pozitivan i da je ona, naročito u ekonomiji, lider u regionu. Što se kapaciteta vlade tiče ni jedna u svetu ga nema potpuno. Inače ne bi postojala udruženja i razne nevladine organizacije. Postojale su vlade u Srbiji pre 2013. godine koje su mislile da su najpametnije na svetu, pa nisu uradile ništa. Ova vlada nije takva.
– Što se rekonstrukcije tiče, ja uopšte ne razumem zašto je ona tabu tema. Normalno je da imate vladu u kojoj neko možda ne radi dovoljno, ima porodičnih ili zdravstvenih problema, a zašto onda vlada takve ministre treba da traži četiri godine? Šta je problem da kažemo – rekonstrukcija vlade je uvek otvorena tema ako možemo bolje, menjaćemo koga god treba, uključujući mene kao predsednice.
Nebojša Stefanović zabrinut je zbog nekih pitanja koja poistovećuju situaciju u medijima sa namerom da se mediji ukidaju.
Miroslav Aleksić pitao je premijerku da li je spremna da potpiše pravno obavezujući sporazum sa Prištinom u kome će biti definisano da se Srbija i Kosovo neće blokirati u članstvu u međunarodnim organizaciujama, pa će se tako Kosovu omogućiti stolica u UN.
Ana Brnabić odgovorila je pitanjem;”Zašto insistirate da vam kažem kakav ću ja sporazum da potpišem? Šta vi mislite da ćemo sada dok pregovaramo o Sporazmu o normalizaciji doći u situaciju da predsednik vlade kaže kakav je sporazum i hoće li da potpiše. Neću s ni u jednom trenutu uplašiti, ni libiti da potpišem šta god treba da građani Srbije imaju punu bezbednost. To je moja odgovornost i obaveza”.♦