Dan Devojaka Srbije: žene mogu sve što i – muškarci!

Dan Devojaka Srbije: žene mogu sve što i – muškarci!

26/04/2018 Off By

 

Ranka Čičak

U preko 166 zemalja obeležava se danas međunarodni dan devojaka. U Beogradu je u Palati Srbija državna sekretarka Ministarstva telekomunikacija Tatjana Matić devojkama rekla da je važno da budu što prisutnije u informaciono komunikacionim tehnologijama i u privredno državnom i privatnom sektoru.

 

Trenutno u Srbiji u IKT sektoru na rukovodećim mestima se nalazi samo 17 posto žena. Nije bolje ni u Evropi – samo dvadeset sedam posto.
Matićeva upozorava da će žene ako ne ostvare ravnopravnost rizikovati da se uspori razvoj društva i da sva važnija mesta prepuste muškarcima.
U Evropi 40 posto devojaka pokazuje interesovanje za IT. Internet koristi 86 posto muškaraca, a 83 posto žena. Što se upotrebe mobilnih telefona tiče ona je ravnopravna.
Dane devojaka u Palati Srbija otvorila je predsednica vlade Ana Brnabić. Među učesnicima bile su i devojke koje su završile kurseve u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu i Novom Pazaru. Ministarstvo telekomunikcija je lane dalo 14 miliona za 9 projekata obrazovanja. Prijavilo se 1300 žena ali je bilo mesta za samo 342. Dogodine će se program proširiti.
Ana Brnabić, prva žena predsednik vlade i istoriji Srbije rekla je devojkama da ne smeju dozvoliti bilo kome da im kaže da nešto ne mogu da urade:
– Možete sve što želite. Živite u zemlji gde je predsednik narodne Skupštine-žena, predsednik Vlade – žena, guverner narodne banke – žena, gde u vladi žene sede na najodgovornijim mestima.
Jutros sam sa predsednkom Evropske investicione banke razgovarala o modernizaciji društva i o digitalizaciji. Uložićemo 65 miliona evra samo u infrastrukturi. U Nišu i Novom Sadu otvaramo nove tehnološke parkove. Da tamo otvarate vaše firme. Širom Srbije pravimo manje centre. ITV je najveća potencijalna grana koja raste prosečno 24 posto godišnje a ove godine je porasla na 34 posto. Ja ću učiniti sve da vas podržim. Uložićemo 70 miliona evra u projekat povezane škole. Od 1. septembra već je obavezan predmet IT od petog razreda. Od narednog septembra kreću i digitalni udžbenici. Umrežili smo sve osnovne škole. Sada ćemo sve škole i fakultete snabdeti brzim internetom. IT je posmatran kao muški biznis. Ja ću vam pomoći da to zajedno promenimo.
Posle ove manifestacvije održana je slčna u direkciji Telenora. Nazvana je Dan devojčica a organizovalo ju je Udruženje poslovnih žena Srbije. I ovde je govorila premijerka Brnabić i najavila pomoć vlade u digitalizaciji i obrazovanju i zapošljavanju žena. U Telenoru žene čine 56 posto zaposlenih, a njih 47 posto su rukovodioci. To je izjavila generalka ditktorka Telenora Srbije Ingeborg Ofsthus.♦