Prijem Aleksandra Vučića povodom Dana Vojske Srbije

Prijem Aleksandra Vučića povodom Dana Vojske Srbije

23/04/2018 Off By

Ranka Čičak

Na prijemu povodom Dana Vojske predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ona mora da bude odgovorna, ozbiljna i spremna da odgovori svim izazovima.

 

Mora da bude ključni odvraćajući faktor za svaki pokušaj napada na našu zemlju.Rekao je da je razgovarao sa Ministarstvom odbrane i Generalštabom o podizanju stepena prpremljenosti Vojske na najviši nivo.
Novinari su Predsednika pitali da prokomentariše zabranu ulaska Aleksandra Vulinu na teritoriju Hrvatske. Odgovorio je da je to shvatio kao zabranu zbog izjava koje je davao:
– Voleo bih da neko u Evropi ne uvodi verbalni delikt i da nema pravo da presuđuje da li mu se nečija izjava sviđa ili ne i da na osnovu toga zabrani ulazak. Ja do 26. maja, dokle sam obećao, nijednu uvredljivu reč neću reći o Hrvatima. Ta njihova reakcija bila je nervozna. Srbija kao suverena zemlja će reagovati recipročno. Kako, o tome će odlučiti Vlada u četvrtak. A mi ćemo i dalje pokušavati da napravimo što bolje odnose sa Hrvatima. Ako Srbi ne mogu da posete svoja stratišta i ako ne mogu ni imena mrtvih tamo da budu upisana mi ćemo to napraviti ovde. Pokupićemo sva imena žrtava i napraviti muzeje holokausta i stradanja srpskog naroda. Ne bežimo ni od priznavanja zločina koje su naši napravili nad drugima. Po tome se razlikujemo od svih ostalih na Balkanu.
Na primedbe o izjednačavanju statusa Republike Srpske i Sandžaka, Vučić odgovara da postoji velika razlika jer nije isto ustavno pravna regulacija Republike Srpske i Sandžaka koji nije entitet.
Što se odlaska u Niš tiče, i najava opozicije da će ga građani isterati parolom “iš iz Niš” Vučić se smeje i kaže da to “iš” nije baš pristojno ali je narod već odlučio dva puta u protekle tri godine ko želi da ga predstavlja:
– Naravno da ću ići iako nemam vremena jer mi dolazi predsednik Evropskog saveta. Ja idem u Niš da razgovaram sa ljudima kako da ih obeštetim za ono što su ih bivši vladaoci pokrali. Ti koji su pare ukrali sada meni, koji sam doneo šest fabrika u Niš, žele da kažu “iš”. Što se aerodroma tiče ako žele građani Niša mogu da ga zadrže. Ali je važno da to oni sami odluče, a ne Đilas, Jeremić i Janković.
Na pitanje da li može evropska zajednica da zaštiti Sever Kosova predsednik kaže da zapadne sile imaju svoje viđenje o severu KiM i da se to vidi po stavu američkog ambasadora. To pokazuje da ne žele da razumeju našu poziciju. Oni koji treba da budu neutralni u pregovorima već sada govore o Republici Kosovo.
Na naše pitanje da li ponašanje Vojislava Šešelja smeta Vučićevoj miroljubivoj politici u regionu on kaže “Nema sumnje. Ne samo da nisam saglasan već sam osudio sve što je Šešelj uradio. To su stvari koje su se dešavale i kada je pretprošli put gospođa Mogerini bila ove:
– Zašto oni to rade – ne znam. Ti ljudi imaju drugačiji pristup od većine Srba. Ali to ne znači da možete da branite nekome da izražava svoje mišljenje. Ne može se kao odgovor zabranjivati drugima ulazak u zemlju i isticati nacističke simbole. Takvo je ponašanje teže nego ono što radi neko ko predstavlja manjinu u našoj zemlji, a Šešelj predstavlja manjinu i manjinsko, a ne većinsko opredelenje. On nije u vladiu i ni na koji način upravlja zemljom. A ovi u Hrvatskoj već najavljuju i spomenik Stepincu i to na teritoriji opštine sa pretežno srpskim stanovništvom. To je mesto ostalo pod ustaškom vlašću i posle aprila 1945. godine. Baš tu hoće spomenik, simbolika nije ne važna”
Novinar Radio Jadrana rekao je Vučiću da prvi osuđuje parolu za dom spremni i ustaštvo u ime svih Dalmatinaca koji su pokazali kako se odnose prema ustaštvu i prema svim fašizmima.♦