Proslava: Osam godina Avalskog tornja

Proslava: Osam godina Avalskog tornja

22/04/2018 Off By

Ranka Čičak

Javno preduzeće Emisiona tehnika i veze proslavili su danas osmi rođendan novog Avalskog tornja na neobičan način.


Pred više hiljada posetilaca , među kojima su bili gradonačalnik Siniša Mali, direktori turističkih organizacija Srbije iz Beograda Marija Labović i Miodrag Popović, ambasador Turske Tatanžu Bilgič, koordinatorka turističke organizacije Tika, Čala Gultekin Tosbat i svi predstavnici diplomatskog kora grada, i Vlade, ministar trgovine,turizna i telekomunikacija Rasim Ljajić spustio se konopcem sa 200 metara visokog vrha Avalskog tornja.
Novinarka N1 zadirkivala je Sinišu Malog da on to ne sme, pa je i gradonačelnik pred uplašenim gledaocima krenuo konpcem sa vrha tornja na dole.
Zatim su se za spuštanje javljali i građani, pa se ova rođendanska avantura proširila na celodnevni boravak na Avali.

 

Novinari su zamoliuli Ljajića da prokomentariše odluku Hrvatske da ne dozvoli Aleksandru Vulinu da danas poseti Jasenovac. Odgovrio je da to nije dobar pokazatelj razvoja odnosa između Srbije i Hrvatske i da se nije poštovao predlog Vučića da se bar tri meseca ne govori o istorijskim sukobima između dve zemlje.
Na naše pitanje hoće li biti ministar u vladi Siniša Mali je odgovorio da je njemu najvažnije da bude u timu Aleksandra Vučića, pa bilo na kom mestu.♦

U izjavi novinarima ministar Ljajić pohvalio je brzu izgradnju avalskog tornja, turističke atrakcije koja je sve primamljivija od arhitekture i istorije. Samo je u aprilu ove godine na tornju bilo 53 posto više posetilaca nego lane. Toranj bi ove godine slavio 53 godine da nije srušen u NATO bombardovanju. Novoizgrađeni toranj svečano je otvoren u aprilu 2010 godine, a 25 maja 2015 godine ugašen je analogni signal sa ovog predajnika i počelo digitalno emitovanje televizijskog signala.

Avalski toranj je jedno od najlešpših arhitektonskih ostvarenja i najsavremeniji telekomunikacioni objekat u Evropi.
Ljajić kaže da je za osam godina više od 1,5 milioina domaćih i stranih gostiju posetilo vidikovac tornja na 122 metru visine. Prošle godine je ostvaren rekordan broj od 155 hiljada posetilaca.
Osim turista iz Izraela, Kine, Grčke, Itaslije, Slovenije i Hrvatske sve je više onih koji dolaze iz Irana i Poljske.
I Siniša Mali ponosan je ovim ostvarenjem beogradskog turizma:
– Sećam se kad sam pre desetak godina dovodio ovde svog klinca, nije bilo ničega, nije se moglo ni zamisliti kako će danas biti lepo.♦