FP: Dodik odbacuje tvrdnje da stvara prorusku paravojsku

FP: Dodik odbacuje tvrdnje da stvara prorusku paravojsku

22/04/2018 Off By

 

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik odbacio je tvrdnje da želi da stvori paravojne jedinice u RS ili da bude instrument ruske strane u destabilizaciji zemlje, ističući da su sve to “laži njegovih protivnika”.

-U RS nema paravojnih jedinica”, rekao je Dodik u Banjalucu agenciji Frans pres.

Agencija podseća da je Dodik na vlast došao 1998. uz blagoslov Zapada, ali danas izražava bliskost predsedniku Rusije Vladimiru Putinu.

Na pitanje da li bi Zapad dobro gledao na njegov politički nestanak, Dodik odgovara da bi to bilo zbog toga što oni žele “ovde da imaju servilne ljude”.

-Meni politički legitimitet ne daje Zapad, već ljudi koji glasaju”, rekao je Dodik.

U martu je američki nevladin Foreign Policy Research Institut objavio izveštaj u koji se navodi da je BiH pod “ruskom pretnjom”, a Dodik je predstavljen kao čovek koji “igra ulogu koja se mu se diktira iz Moskve”.

Dvojica, autora izveštaja, političari iz Sarajeva Reuf Bajrović i Emir Suljagić,navode da “Rusija aktivno podržava lokalne političke i paravojne aktere koji nastoje da podele BiH”, i “nasilnim sredstvima ako je potrebno”.

Govore o isporuci oružja policiji RS i prisustvu pripadnika organizacije “Srbska čast” proslavi povodom Dana RS u Banjaluci 9. januara, naveo francuska agencija.
Dodik kaže da je to “čista laž”. FP podseća da istraga pokrenuta u januaru nije pružila dokaze u prilog tih navoda.

Što se tiče kupovine 2.500 pušaka, za to je postojala saglasnost Sarajeva i ona je “legitimno pravo na opremanje i naoružavanje policije, u skladu sa važećim standardima” u Evropi, rekao je predsednik RS.

-Ovde smo izloženi riziku od terorizma”, rekao je Dodik. Podsetio je na islamistički napad na policijsku stanicu u Zvorniku 2015. godine, kada je ubijen jedan policajac.

Dodik je Aleksandra Zaldostanova, vođu ruske proputinove bajkerske grupe “Noćni vukovi” čiji su članovi učestvovali u sukobima na istoku Ukrajine, u januru odlikovao Ordenom časti.

Tim povodom rekao je da “zna da na Zapadu neki šire ideju da su Rusi loši momci”.♦