Dan Vojske Srbije: sećanje na Cveti, 1815. godine u Takovu

Dan Vojske Srbije: sećanje na Cveti, 1815. godine u Takovu

20/04/2018 Off By
Povodom Dana Vojske Srbije, danas je u kasarni „Banjica 2“ održana vojna svečanost u susret predstojem prazniku kojoj su prisustvovali ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković sa članovima kolegijuma, kao i bivši načelnici Generalštaba naše vojske.

Čestitajući praznik svim pripadnicima Vojske, ministar Vulin podsetio je da ništa ne počinje od nas i da ako mislimo da je našim rođenjem i našim dolaskom na određenu dužnost istorija tek počela da se piše, onda smo nedostojni i istorije koju sanjamo kao i mesta na kome se nalazimo.
– Ništa ne počinje od nas. I zato ovde želim da zahvalim prethodnim načelnicima Generalštaba za doprinos i svemu što su učinili da vojska bude ovakva kakva jeste, dajući sebe i svoj život, dajući sve ono što su mogli da ponude svojoj otadžbini, svojoj vojsci, da vreme u kojme su oni bili i vreme u kome mi živimo bude različito u kvalitetu života, ali istoj ljubavi prema otadžbini i ljubavi prema vojsci– rekao je ministar Vulin.
On je podsetio da je 23. april, Dan naše Vojske, dan kada je srpski narod još jednom dao odgovor koji je davao pre toga i davaće ga još decenijama, pa i vekovima nakon toga – a to je da ne postoji ništa što nije spreman da žrtvuje za slobodu.

Podsećajući na istorijski značaj praznika kojim se obeležava Dan Vojske Srbije, general Diković je istakao da naša Vojska i naš sistem odbrane danas jeste i da mora i dalje ostati apsolutno u funkciji rešavanja svih problema kao podrška i osnovna snaga našem rukovodstvu da ih reši na najbolji mogući način.

– Naša Vojska danas je stabilna i orijentisana vojska, koja poštuje vrednosti i koja ima državotvorni karakter. Očuvali smo kontinuitet, očuvali smo jedinstvo, uspostavili smo i zaokružili normativno pravni sistem, a ovih dana očekujemo i konačno usvajanje izmene i dopune zakona koji će nam omogućiti da i dalje nesmetano još više, bolje i jače, a posebno još brže jačamo svoje kapacitete da zaštitimo građane Srbije i našu otadžbinu- naglasio je general Diković.

Načelnik Generalštaba je podsetio da je, nakon dužeg perioda, otpočeto sa značajnim opremanjem naše Vojske, što to je pre svega značajno za vid Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, kao i da se posebna briga vodi o pripadnicima sistema odbrane koji dele sudbinu građana Republike Srbije, a sve u cilju da naša Vojska ima zadovoljnog vojnika i zadovoljnog pripadnika Vojske, spremnog da kao što su i naši preci radili, daju život za odbranu slobode i časti naše otadžbine.

– Status i standard našeg oficira biće takav da budu dostojanstveni i da na licu našeg oficira vidimo ponos, ali isto tako dana licu naših građana vidimo ponos zato što imaju takve vojnike i takvu oružanu silu koja je spremna da ih u svakom trenutku brani – istakao je general Diković.

Obraćajući se okupljenima, načelnik Generalštaba je poručio da su svi junaci u našoj istoriji, žrtvujući svoj život nisu razmišljali ni o čemu drugom, nego samo o slobodi i o tome da pokolenja koja nadolaze mogu slobodno da žive, što je i zalog svih naših pripadnika danas.

Današnja svečanost bila je prilika i da se pročitaju ukazi o unapređenjima u viši čin, kao i da ministar odbrane i načelnik Generalštaba uruče stimulativne mere iz svojih nadležnosti pojedincima koji su se naročitim rezultatima u vršenju službe istakli u godini za nama na nivou organizacionih jedinica Generalštaba, komandi jedinica i ustanova Vojske Srbije.

Vojnim svečanostima, Dan Vojske Srbije danas je obeležen u jedinicama, komandama i ustanovama širom Srbije.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije obeležavaju Dan Vojske Srbije – 23. april, u znak sećanja na Drugi srpski ustanak podignut istog datuma, na Cveti, 1815. godine u Takovu. Tada je, na skupu viđenijih starešina, doneta odluka o početku Drugog srpskog ustanka za oslobođenje Srbije od turske vlasti.(Press VS)