Vinča – 70 godina: Ne postoji uspešno društvo ako nauka ne radi sa privredom

Vinča – 70 godina: Ne postoji uspešno društvo ako nauka ne radi sa privredom

20/04/2018 Off By

Ranka Čičak

Institut Vinča danas u Skupštini Srbije proslavio sedamdesetogodišnjicu rada. Proslavio ju je u istoj zgradi gde je  i osnovan.

 

Predsednica Skupštine Maja Gojković rekla je slavljenicima da je zahvaljujući Vinči Jugoslavija bila jedna od retkih zemalja koja je napravila nuklearni reaktor. I danas nema razvoja društva bez razvoja nauke.
Plaketu Vinče primila je premijerka Ana Brnabić, kao i institucije koje sarađuju sa Institutom.
Brnabićeva se ponosi što je predsednica Vlade zemlje koja ima Vinču:
– Meni je najvažniji primer koji Vlada daje svojim pomaganjem nauke. Ne postoji uspešno društvo ako nauka ne radi sa privredom. Srbija mora da se takmiči sa najboljima u svetu, a to može jer ste vi najbolji. Pružićemo vam svu podršku da se razvijate, a ja od vas tražim podršku da se i Srbija razvija.
Na kraju proslave novinari su na izlazu iz Skupštine presreli Anu Brnabić sa istim pitanje koje joj već tri dana postavlaju, a odnosi se na skandal Vojislava Šešelja:
– Ja sam već osudila cepanje hrvatske zastave u Skupštini, događaj kojiu niko nije ni video. Mi smo otvoreni za saradnju sa Hrvatskom. Raduje me što je hrvatsko srpska komora otvorena. Nadam se da ćemo našu saradnju nastaviti. Tu smo za svaku vrstu gostoprimstva. Nadam se da će prijatelji iz Hrvatske uskoro doći da svu posetu završe. Ja im stojim na raspolaganju. Idemo dalje.♦