Izložba turskog streličarstava „Kemankeš“ u Beogradu

Izložba turskog streličarstava „Kemankeš“ u Beogradu

18/04/2018 Off By

 

Izložba turskog streličarstava „Kemankeš“ biće otvorena od 23. aprila do 5. maja u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije.

 


Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa istorijatom turskog streličarstva, kao i prefinjenom veštinom izrade lukova, strela i streličarske opreme.

Na izložbi će biti prikazani originalni primerci streličarskog oružja iz seldžučkog i osmanskog perioda – lukovi, strele, štitovi, štitovi za zglobove, futrole za čuvanje lukova i strela, kao i brojna prateća oprema. Pored eksponata biće izložene fotografije i zapisi koji prate razvoj ove vojne i sportske discipline.

Streličarstvo je predstavljalo vrhunsku tehnologiju svoga vremena i to će biti prikazano na ovoj postavci. Većina eksponata je preuzeta iz Metropolitanske opštine Istanbul kao i iz privatnih kolekcija.

Izložba će posetiocima pružiti priliku da se upoznaju sa jednim od najelitnijih segmenata turske civilizacije. S obzirom da se postavka predstavlja na prostoru odakle je poreklom veliki vezir, Mehmed paša Sokolović, označava i duboku vezu dva naroda.

Kustos postavke je Mehmed Lutfi Šen pod rukovodstvom predsednika Fondacije streličara Hajdara Ali Jildiza.

Izložba se realizuje u okviru saradnje Etnografskog muzeja u Beogradu i Fondacije streličara iz Istanbula uz podršku Ministarstva kulture i infomisanja Republike Srbije i Ministarstva odbrane Republike Srbije. Glavni koordinator projekta je generalni sekretar Fondacije Mehmed Erdogan.♦