Vučić posle razgovora sa Krečmanom: Nemačka bez Srbije može, a Srbija bez Nemačke teško

Vučić posle razgovora sa Krečmanom: Nemačka bez Srbije može, a Srbija bez Nemačke teško

16/04/2018 Off By

Ranka Čičak

Posle današnjih razgovora Vinfrid Krečman i Aleksandar Vučić rekli su noviunarima da je saradnja Srbije i Nemačke sve veća i da investitori iz ove zemlje rado dolaze u Srbiju. Gospodin Krečman ima dve zamerke na dosadašnji razvoj naše zemlje.

 

Kaže da treba da se smanji birokratija ji poveća pravna sigurnost: “Mi sada idemo na pet milijardi evra trgovineske razmene i zapošljavamo u Srbiji više od 46 hiljada radnika, a uskoro 50 hiljada.
Aleksandar Vučić je rekao da će za tri godine Srbiji Nemačka činiti 20 posto ukupne robne razmene.
Predsednik Savezne nemačke države Baden Virtemberg doveo sa sobom 100 privrednika. Rekao je da se rodio na izvoru Dunava, član je Partije zelenih i vidi velike mogućnosti razvoja turizma i zajedničke saradnje svih podunavskih zemalja.
Novinari su pitali o odnosima sa Prištinom i o izjavama premijera Kosova Ramuša Haradinaja oko navodnog istočnog Kosova. Vučić je rekao da ne želi da razgovara o takvim izjavama, jer je danas zadovoljan razgovorima o privredi.
Pitali su ga i kada će izaći sa tekstom oko kompromisnog rešavanja kosovskog konflikta. Odgovorio je da će to uraditi, ali ne želi da to bude na štetu Srbije:
“Ja nisam za zamrznuti konflikt i za ostavljanje problema deci. Ali znam da će svaki moj predlog biti dočekan na nož u svetu a pogotovo u Srbiji. Cilj mi je da nađemo rešenje, da građani Srbije ne budu potpuno srećni, ali da ne budu poniženi. Moje rešenje neće biti bezboilno. Nemačka ima drugačiji odnos prema Ksovu nego Srbija, ali, neka mi oni koji mi sole pamet kako smoi popustljivi, objasne kako bi mi bez Nemačke. Voleo bih da Nemačka nije priznala Ksovo, ali to je uradila još pre deset godina. Ona nam mogo daje, mnogo smo od nje naučili. Nemačka bez Srbije može, a Srbija bez Nemačke teško. Najvažnije je što ona želi da nam pomogne.♦