Priština : Bojko Borisov danas gost Hašima Tačija

Priština : Bojko Borisov danas gost Hašima Tačija

16/04/2018 Off By
Kosovski mediji najavljuju da će danas bugarski premijer Bojko Borisov poseti Kosovo. On će u Prištinu doći na poziv predsednika Hašima Tačija. Tokom svoje posete Prištini, Borisov će se sastati i sa kosovskim premijerom, Ramušem Haradinajem i predsednikom parlamenta, Kadrijem Veseljijem.

Njegovu posetu potvrdila je Kancelarija kosovskog predsednika.


Tači je nedavno telmaju tefonski razgovarao sa Borisovim o samitu Zapadnog Balkana koji će se u maju održati u Sofiji.

Na Fejsbuku, nakon telefonskog razgovora, predsednik Tači je objavio da će se uskoro sastati sa bugarskim premijerom kako bi se “koordinisali u vezi sa bilateralnom agendom, kao i evroatlantskom agendom”.

Učešće Kosova na samitu u Sofiji izazvalo je reakciju španskog premijera, Mariana Rahoja, koji je, kako su naveli španski mediji, rekao bugarskom kolegi da razmatra bojkotovanje samita, ukoliko kosovski predsednik Tači bude pozvan.

Pre nekoliko dana, međutim, predsednik Tači je objavio zvaničan poziv da prisustvuje samitu u Sofiji, koji je potpisao predsednik Evropskog saveta, Žan-Klod Junker i bugarski premijer, Bojko Borisov.

Bugarska, koja predsedava Savetom EU po sistemu rotiranja, planira da bude domaćin liderima preostalih 27 članica EU i Zapadnom Balkanu, uključujući i Kosovo, na samitu EU i Zapadnog Balkana.(Agencije)♦