Narodni pokret Srba sa KiM “Otadžbina” demantuje Vučićevu izjavu ‘A gde to piše?’

Narodni pokret Srba sa KiM “Otadžbina” demantuje Vučićevu izjavu ‘A gde to piše?’

15/04/2018 Off By

 

“Izjava Maje Kocijančič da Zajednica srpskih opština mora da bude formirana u skladu sa ustavom samoproglašene Republike Kosovo izazvala je čuđenje predsednika Republike Srbije koji kaže ‘A gde to piše?’.

 

Piše, nažalost, na sajtu Kancelarije za KiM gde se u okviru Briselskog sporazuma govori o Zajednici srpskih opština,” ovako je danas odgovorio opozicioni pokret “Otadžbina” na komentare iz zvaničnog Beograda posle nedavnog objašnjenja evropske portparolke.

Zajednicu čine, kako je dogovoreno u Briselu, a dalje objašnjavaju otadžbinari, srpski odbornici, gradonačelnici i poslanici birani na osnovu kosovskih zakona i ustava.

“Svi su oni položili i potpisali zakletvu na vernost ‘terorističkoj i banditskoj državi’, kako je naziva Aleksandar Vučić. Platu primaju od ‘terorista i bandita’,” navodi se u saopštenju za medije.

Takva ZSO Srbima nije ni potrebna, stav je ovog pokreta.

“Elementarna je logika da odbornici birani po ustavu samoproglašene Republike Kosovo ne mogu da formiraju instituciju koja bi bila u okviru pravnog sistema Republike Srbije. A ako nije u pravnom sistemu Republike Srbije, onda Srbima i ne treba,” istakla je Otadžbina.

Predsednik Srbije je nakon hapšenja Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici i sprovođenja u Prištinu, a potom i na Merdare, u obraćanju javnosti, kosovske vlasti i institucije opisao kao “teroristička država, banditska država”. Akciju kosovskih vlasti i ROSU policajaca protumačio je građanima: “Ta banda je upala unutra i ti teroristi su uhapsili Marka Đurića, teroristi obučeni u policijske uniforme…albanski teroristi su želeli da pokažu svoju moć, poslali su magarce sa šok bombama…”(KoSSev)♦