Skupština Srbije: postoji li teror većine nad – manjinom?

Skupština Srbije: postoji li teror većine nad – manjinom?

11/04/2018 Off By

Ranka Čičak

Poslanici Skuštine Srbije odbili du danas da stave na dnevni red više od pedeset predloga opozicije. Radoslav Milojičić iz Demokratske stranke predložio je nekoliko promena u Zakonu o lokalnoj samouravi:

-Namera SNS je da svi lokalni lideri budu zavisni od njenog stava. Gradonačelnik Subotice je šamarao svoje zaposlene, a nije snosio nikakve posledice. Gradonačelnik Kraljeva pretukao je građanina na ulici, a niko iz SNS na to nije reagovao. U Brusu je njihov kolega maltretirao žene, a SNS ćuti. Niti jedna lokalna samouprava nema svoju finansijsku nezavisnost i to odgovara samo vladajućoj stranci. U EU polovina prihoda lokalnih samouprava ostaje kod njih. U Srbiji ostaje samo 10 posto, a sve uzima Vlada .

Milojičić je predložio i nekoliko izmena Zakona o informisanju :
– Srpska napredna stranka i njeni tajkuni vlasnici su svih televizija sa nacionalnom frekvencijom. Smeta mi sto poslanici vladajuće stranke ne silaze s tih televizija.Vama odgovara da maltretirate novinare i vlasnike medija. Kod vas ne postoji sloboda medija, pravo na suprotno mišljenje, sloboda različitosti. Kod vas postoji samo direktiva iz SNS. Tokom 2013 godine zabeleženo je 23 napada na novinare.Prošle godine bilo je 54 napada.To nije dobro ni za državu, a ni za vas u SNS
Poslanik Marko Đurišić posumnjao je da u Sali nema dovoljno poslanika za glasanje, pa je predložio da se utvrdi kvorum. Predsednica Maja Gojković se napravila da ga ne čuje, a on je zahtev ponovio. Ona je i dalje ignorisala predlog, pa je došlo do teših reči. Maja ga je zamolila da ne urliče, a on joj uzvratio sa – sram vas bilo, ja ne urličem. Predsednica je izrekla kaznu i udaljenje sa sednice rečima – srećan put.
Međutim, sednicu su napustili svi poslanici opozicije, pa su njihovi predlozi za dopunu dnevnog reda odbijeni bez njihove diskusije i prisustva.♦