Posle Beogradskog festivala ugre: Aja Jung u žiriju dva međunarodna takmičenja

Posle Beogradskog festivala ugre: Aja Jung u žiriju dva međunarodna takmičenja

11/04/2018 Off By

Ivana Rajković

Direktorka Beogradskog festivala igre, Aja Jung, članica je petočlanog žirija 3. Međunarodnog baletskog takmičenja u Atini, koje se održava od 9 – 15 aprila.

 

Takmičenje okuplja učenike profesionalnih baletskih škola i mlade igrače, od 8 do 22 godine starosti i odvija se po fazama. Od intenzivne pripreme sa inostranim pedagozima baleta, moderne i savremene igre, postavke novog koreografskog materijala, do prvih kvalifikacija, odnosno polufinala, sve do finala i gala ceremonije predstavljanja laureata. Za najvažnija priznanja su vezane brojne stipendije, kako za nastavak školovanja, tako i za dalje usavršavanje u Kini, Francuskoj, Italiji i Rumuniji.
Međunarodno baletsko takmičenje organizuje Baletski centar iz Atine, i ono se već treću godinu zaredom održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Grčke, a može se direktno pratiti i na trećem kanalu državne grčke televizije ERT. Na ovogodišnjem takmičenju, pored mladih igrača iz Grčke, učestvuju i talenti iz Rumunije, Bugarske, Ukrajine, Srbije, Austrije, Slovenije, Nemačke, Italije, ali i Kine i Koreje. Srbiju predstavlja ukupno šest devojčica i jedan dečak, učenici pedagoga Ivanke Lukateli i Marije Janković iz Baletske škole Nacionalne fondacije za umetničku igru.

Nakon baletskog takmičenja u Atini, Aja Jung će predsedavati žirijem Takmičenja savremenih koreografa u Valensiji, i to 9 i 10 maja. Festival 10 Sentidos, u okviru koga se održava i istoimeno koreografsko takmičenje ove godine se održava sedmi put po redu, i to od 3 do 20 maja. Grad Valensija u ovom periodu tradicionalno postaje mesto inovativne scenske ponude španskih i inostranih umetnika. Festival se ove godine održava pod sloganom “Nevidljivo”, a cilj je da objasni nove društvene fenomene, i potvrdi važan glas i ulogu umetnosti u društvenom i političkom životu ljudi. Ideja je takođe da se kroz umetničke sadržaje otkriju nevidljivi delovi grada i skrivena lepota Valensije. U okviru ove festivalske teme će se određivati i pobednici ovogodišnjeg koreografskog konkursa, čije delo mora da nosi jasnu i društveno odgovornu poruku, uključujući urbane pejzaže.
Nagrade podrazumevaju finansijski podsticaj, odnosno podršku novim produkcijama. Među finalistima takmičenja 10 Sentidos su koreografi iz Španije, Holandije, Nemačke, Slovenije, SAD, Rusije, Francuske i Velike Britanije.♦