Kamatica: Beba (ne) košta više od 10.000 mesečno

Kamatica: Beba (ne) košta više od 10.000 mesečno

10/04/2018 Off By
U jeku državne i medijske rasprave o „beloj kugi“, podsticanju rađanja dece, novim finansijskim merama države, povećanju novčanog dela koje roditelji dobijaju za prvo, drugo, treće i četvrto dete, hoće li i kada sve to zajedno imati nekog efekta.

 

U sve troškove oko bebe, potrebno je dodati i potrepštine koje se kupuju neposredno pred porođaj i nose u porodilište. U torbi koja se pakuje i nosi u bolnicu obavezne su stvari za mamu ali i za prve dane života bebe, a za to je potrebno izdvojiti od 1.000 do 4.000 dinara.

Kamatica je istraživala koliko je zapravo potrebno novca u prvim bebinim danima?
Ovoga puta se nismo bavili cenama krevetca, komodice za presvlačenje, kolica, kadice za kupanje, garderobe za novorođenče i ostalih pratećih stvari koje su potrebne za jednu bebu. Iako su cene veoma raznolike, zavise od kvaliteta, prodavnice, pa čak i države u kojoj se kupuje. Iskustvo dvostruke mame kaže da je obećanih 100.000 dinara od države, koje će se od 1.jula dobijati za prvo dete, jednokratno, sasvim dovoljno da se sve ovo kupi.
Ovog puta sabirali smo cene svih onih „sitnica“ koje su neophodne za bebu čim dođe kući. Pa tako, odmah nakon izlaska iz porodilišta za novorođenče je potrebno kupiti pelene, vlažne maramice, sapun ili kupku, vitamine, kapi, kreme, fiziološki rastvor, sterilne gazice, povidon jod, a u zavisnosti od marke proizvoda, ali i finansijske mogućnosti roditelja sve ovo košta od 3.000 pa do 5.000 dinara.
Račun će svakako biti nešto veći ukoliko saberemo sve potrepštine na mesečnom nivo. Iako se pojednine „sitnice“ se ne kupuju tako često, druge poput pelena se kupuju više puta mesečno.
Nimalo zanemariv trošak novopečenih roditelja je i ishrana bebe. Ukoliko mama ima dovoljno svog mleka „troškovnik“ je znatno niži, ali ukoliko majčinog mleka nema dovoljno na ceo spisak potrebno je dodati i adaptiranu mlečnu formulu za novorođenčad. Cene su veoma šarolike i zavise od proizvođača i veličine pakovanja, kreću se u rasponu od 500 pa sve do 1.600 dinara. Jedna kutija je obično dovoljna za nedelju dana, što znači da je na mesečnom nivo za četiri kutije adaptiranog mleka potrebno izdvojiti od 2.000 pa sve do 6.400 dinara.
Pre uvođenja novih podsticajnih mera svaka majka je prilikom rođenja drugog deteta od države dobijala mesečno po 5.000 dinara do navršene druge godine života deteta.
Kako je najavljeno taj iznos je sada dvostruko veći, pa će se za sve bebe rođene u 2018. godini, majkama uplaćivati 10.000 dinara mesečno u trajanju od dve godine.
Na roditeljski dodatak, u teoriji se čeka oko mesec dana, dok sve to u praksi izgleda nešto drugačije. Majke koje su se porodile početkom februara, na prvu isplatu mogu da računaju tek početkom juna.

Zahtev za ostvarivanje prava na roditeljski dodatak može se podneti najkasnije do navršenih šest meseci starosti deteta.

Na kraju, kada se sve „stavi na papir“ za prve bebine dane i sve „sitnice“ potrebno je izdvojiti od 5.500 do 13.500 dinara, a ukoliko na to doda i adaptirano mleko „troškovnik“ će biti znatno veći. Ipak, u najvećem broju slučajeva, uvećani novčani iznos koji je država najavila biće dovoljan da pokrije skoro sve mesečne troškove jedne bebe u prvim mesecima, dok u kasnijem periodu ova suma nije ni približno dovoljna.♦