SKUPŠTINA SRBIJE: ZAŠTO SU PROTESTVOVALI ADVOKATI?

19/01/2015 Off By

 

Zbog štrajka advokata, koji traje od 17 septembra prošle godine, Advokatska komora Srbije i Ministarstvo pravde su obrazovali stručne timove, kako bi se zajednički našla najbolja rešenja za sporna pitanja. Napravljene su izmene i dopune Zakona i to je preduslov da advokati prekinu štrajk


advokati protest

Ranka Čičak

 

OBRAZLAŽUĆI izmene i dopune Zakona o javnom beležništvu, Zakona o prometu nepokretnosti, Zakona o vanparničnom posupku, Porodičnog zakona, Zakona o nasleđivanju i Zakona o nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine, ministar pravosuđa, Nikola Selaković rekao je da se radi uglavnom o predlozima postignutim sporazumom Advokatske komore i Ministarstva pravde. Zbog štrajka advokata, koji traje od 17 septembra prošle godine, Advokatska komora Srbije i Ministarstvo pravde su obrazovali stručne timove, kako bi se zajednički našla najbolja rešenja za sporna pitanja. Napravljene su izmene i dopune Zakona i to je preduslov da advokati prekinu štrajk.
Usaglašeno je da u formi javno beležničkog zapisa moraju biti napravljeni ugovori o prometu nepokretnosti uslovno nesposobnih osoba, ugovori o raspolaganju nepokretnostima osoba sa posebnim potrebama, sporazumi o zakonskom izdržavanju, zatim hipoteka i založna izjava i to samo ako stranke žele da ovi dokumenti važe kao izvršne isprave. Predviđeno je i da se javno beležničkim zapisom mogu napraviti testamenti, ugovori o imovinskim odnosima bračnih partnera, bračni ugovori, ugovori o doživotnom izdržavanju, o raspodeli imovine za života i o prenosu naslednog dela.
Sporno je bilo samo potvrđivanje privatne isprave, kao i to do koje granice javni beležnik može da ulazi u sadržinu pravnog posla, naročito kada se radi o prometu nepokretnosti.
Selaković je rekao da je zadatak pregovarača bio da utvrde ulogu javnih beležnika u sistemu gde oni ne postoje već više od 7 decenija:
– Ne treba sumnjati da je pred državom postojao i drugi način rešavanja ovog pitanja, ali je na ovaj način Vlada u kojoj se nalazim i stranka kojoj pripadam, pokazala svoje pune demokratske mogućnosti, insistirajući da o rešenja dođe upravo putem pregovora.
Opozicioni poslanici zamerili su što je zbog štrajka advokata pravosuđe toliko drugo bilo blokirano i krivicu bacili na ministra Selkovića. Smeta im i to što su zakoni u Skupštinu stigli po hitnom postupku.
Janko Veselinović je ponovio svoje stare zamerke da u Skupštinu zakoni stižu po hitnom postupku i stupaju na snagu preko noći:
– O tome će danas pričati i parlamentarci u EU i reći će nam da to nije u duhu evropske tradicije.Večeras ćemo usvajati zakon od opšteg interesa, a tiče se notara, prometu nepokretnosti itd. Kad ga usvojimo, za osam dana će stupiti na snagu. A mi ovde, da ih izglasamo nemamo ni 24 časa. Tu se vidi nesposobnost i nekorektnost naše Vlade.<


SRBIJA

.

sku191SEDNICA SKUPŠTINE SRBIJE: IZGLASANE IZMENE ZAKONA O PRIVREDNIM DRUŠTVIMA I ZAKONA O FONDU ZA RAZVOJ

Izmenama Zakona o privrednim društvima Telekomu se omogućava da ne mora da poništi svoj paket vlasništva od 20

 

telekomSEDNICA SKUPŠTINE: RASPRAVA O TRI ZAKONA NEOPHODNA ZA DALJI RAZVOJ PRIVREDE

Poslanici Demokratske stranke odmah su rekli da neće podržati izmene Zakona o privrednim društvima zato što se radilo

 

 

jerkovaVANREDNO ZASEDNAJE SKUPŠTINE SRBIJE: PITANJA POSLANIKA

Aleksandra Jerkov: Gospodin Vučić je postao alergičan kad se pomenu tajkuni koji se polako stvaraju u njegovom najbližem

 

 

NOVA GODNOVIGODIŠNJA NOĆ: VUČIĆ I STEFANOVIĆ MEĐU PRIPADNICIMA MUP-A

NOVA GODINA ⇒ U relativno teškim uslovima, zbog hladnoće, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova bili su dobro organizovani i svoj