Zagreb: Neonacisti sa Trampovom slikom obeležili Dan NDH

Zagreb: Neonacisti sa Trampovom slikom obeležili Dan NDH

10/04/2018 Off By

 

Četrdesetak pripadnika Autonomne hrvatske stranke prava (AHSP) marširalo je u nedjelju centrom hrvatskog glavnog grada noseći američku zastavu i sliku američkog predsjednika Donalda Trumpa, hvaleći način na koji brani interese svoje zemlje.

“Američka ambasada ponovno osuđuje neonacistička i proustaška stajališta izražena na skupu nekolicine ljudi u Zagrebu u nedjelju”, objavila je ambasada na Twiteru.
Diplomati su osudili “svaki pokušaj povezivanja SAD-a s ovom mrskom ideologijom”, misleći na podršku AHSP-a Trampu.
“Takva sugestija uvreda je sećanju na 186.000 američkih vojnika poginulih u Evropi u borbi protiv nacističke Nemačke i nekoliko miliona nedužnih žrtava ubijenih tokom Drugog svetskog rata”, kažu u ambasadi.
Članovi AHSP-a i pripadnici stranačke vojske odeveni u crno postrojili su se na Trgu bana Jelačića, zakleli se domovini i izrazili podršku Trampu, a zatim se uputili na grob oca domovine Ante Starčevića u Šestinama.
U zakletvi koju su položili pred predsednikom stranke Draženom Kelemincem, obvezali su se da će štiti socijalne i nacionalne interese, Katoličku crkvu, hrvatski grb, barjak i himnu, monetarni suverenitet.

Keleminec je poručio da AHSP podržava Trampovu državotvornu politiku jer brani interese svoje zemlje i jer su američki “republikanci uvek bili za Hrvatsku, a demokrati za Jugoslaviju”.
Članovi stranke obećali su da će zaustaviti odlazak mladih iz Hrvatske, unutarnju agresiju na Hrvatsku, anitihrvatske organizacije, sotonizaciju Hrvatske, velikosrpsku politiku u Hrvatskoj, ukinuti blokade računa, državne kamate, GMO hranu, komunizam i Istanbulsku konvenciju i dr., da će izaći iz Evropske unije i smanjiiti porez na dohodak.
Zakletva je završena uzvikom “Za Domovinu spremni!”
Keleminec je pozvao predsednike vlade, države, ministra finansija i vođu hrvatskih Srba Milorada Pupovca, koji je po njemu stvarni vladar Hrvatske, da prestanu uništavati hrvatski narod te izrazio podršku Katoličkoj crkvi, ustvrdivši kako Hrvatska nije sekularna, nego katolička država.
Na centralni trg stiglo je njih oko 40 u stroju noseći sliku oca Domovine Ante Starčevića, hrvatsku zastavu bez državnih obilježja, stranačku i prekriženu zastavu Evropske unije te štit sa šahovnicom s bijelim početnim poljem.
Na Trgu bana Jelačića dočekalo ih je u organizaciji Radničke fronte 20-ak prosvjednika s transparentom “Dosta je ustaštva!”, s hrvatskom državnom zastavom i zastavom Socijaldemokratske partije.(Agencije)♦