Mostarski sajam otvara Vučić – na dan osnivanja NDH

Mostarski sajam otvara Vučić – na dan osnivanja NDH

04/04/2018 Off By

 

Ovogodišnji Međunarodni sajam privrede , koji će biti održan od 10. do 14. aprila u Mostaru, otvori će srpski predsednik Aleksandar Vučić, a zemlja partner je Republika Srbija. Svečanosti otvorenja sajma prisustvova će i Bakir Izetbegović, Mladen Ivanić i Milorad Dodik, i brojni drugi regionalni i domaći političari.

 

Međutim, sam događaj dobio je neželjene političke konotacije zbog činjenice da se Sajam otvara 10 aprila, što je inače oficijelni dan osnivanja nacističke tvorevine Nezavisne države Hrvatske (NDH).

Srbi, kao najveće žrtve NDH-a, tradicionalno su osetiljivi na isticanje bilo kakvih simbola vezanih za NDH, pri čemu 10. april u kolektivjoj memoriji Srba zauzima posebno mesto, pa se predsednik Srbije Aleksandar Vučić našao u vrlo delikatnoj situaciji. Ranije je obećao da će doći u Mostar na otvaranje Sajma, ali je naknadno doznao da bi svečanu vrpcu trebao da presći upravo 10. aprila, kada prikriveni simpatizeri diskretno slave osnivanje Nezavisne države Hrvatske.

Teško je proceniti jesu li organizatorti Sajma slučajno ili namerno odredili da se Sajam otvori baš 10.aprila, ali nekoliko detalja govore da je ovogodišnji dan otvaranja Sajma svesno izabran, piše Slobodna Bosna.

Naime, prošlogodišnji Sajam privrede otvoren je 8. aprila, a i taj dan u hrvatskom narodu u BiH ima snažnu simboliku jer se 8. aprila obeležava Dan osnivanja Hrvatskog vijeća obrane.

Osim datuma, sporan je i oficijelni plakat Mostrskog sajma na kojem je krupnim slovima istaknut slogan: “Jesmo li spremni”!
Osim toga, ovogodišnji 10. april pada na utorak, pa su organizatori Sajma, da su hteli, mogli bez ikakvih problema i negativnih posledica dan otvaranja Sajma pomeriti za ponedeljak, 9. aprila, ili pak za sredu, 11. aprila.

No, insistirali su baš na 10. aprilu, čime su nepotrebno celu manifestaciju „opteretili“ potpuno suvišnim političkim sadržajem a visokog gosta iz Srbije doveli u tako delikatnu poziciju da ne treba isključiti mogućnost da se Vučić u znak protesta uopšte i ne pojavi u Mostaru.

U jednako delikatnoj situaciji nalaze se i Čovićeve kolege iz Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović, kao i njegov politički saveznik Milorad Dodik, koji su takođe pozvani da 10. april uveličaju manifestaciju u Mostaru.

Dolazak regionalnih i domaćih političara ovom sajmu daje i diplomatsko – politički značaj. A obzirom da u politici i diplomatiji sve ima svoju simboliku, verujemo da su Dragan Čović i HDZ smišljeno odabrali da dan otvorenja sajma bude baš 10. aprila, na dan osnivanja ustaške Nezavisne Države Hrvatske.

Tako je Dragan Čović lukavo uvukao Aleksandra Vučića, Milorada Dodika i druga dva člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine u poslavu dana Pavelićeve NDH. (Vijesti.ba)♦