Ana Brnabić u Ćupriji: grad privrede, sporta i umetnosti

Ana Brnabić u Ćupriji: grad privrede, sporta i umetnosti

04/04/2018 Off By

 

Ranka Čičak

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je danas u Ćupriji sa predsednikm Ninoslavom Erićem i drugim rukovodiocima opštine.

 

Zatim je obišla Visoku medicinsku školu gde je otvorena nova apoteka, razgledala laborotorije, hemijski kabinet, učionice i prostoriju sa novom digitalnom tablom. Studenti su sa predsednicom proslavili svoj dan 4. april.

U izjavi za medije Ana Brnabić i predsednik Opštine Ninoslav Erić ocenili su razvoj Ćuprije najvišim ocenama ne samo u privredi nego i u kulturi.
Na pitanje Balkanekspresa Ani Brnabić šta su rukovodioci opštine od nje tražili na zatvorenom sastanku ona je odgovorila da je sasvim normalno kad funkcioneri republike dolaze na lokal da se traže sredstva za nove projekte:
– Predsedniuk opštine sa svojim timom vredno dovodi investitore. Recimo standard je tu dobar primer zajedničkog ulaganja, ali imamo i kineske i turske investicije od kojih će Ćuprija tek videti koristi.
Ana kaže da su potrebne investicije i u vodovodnu mrežu i to ne samo u Ćupriji, veći u celoj Srbiji:
– Ja sa Markom Blagojevićem tražim za to dobre kredite. Resursi pijaće vode danas su u svetu drgoceniji od nafte, a mi vodu rasipamo. Osim toga moramo i da zamenimo azbesne cevi svugde gde ih u Srbiji još ima.
Predsednica vlade najavljuje i investicije u atletsku dvoranu. Ćuprijas ima dve stvari kojima može da se ponosi u svetu. To su atletika i škola za muzičke talente, jedina u Evropi pored Londona i Moskve. Ova škola ima vrhunske pedagoge i obrazuje profesionalne muzičare. Tu dolaze iz celog sveta i žive u uslovima internatskog smeštaja. Povezana stučnom saradnjom sa Fakultetom muziče umetnosti u Beogradu ova renomirana škola gudačkog smera proslaviće ove 45 – tu godišnjicu. Trenutno je u Ćupriji 88 studenata violine, viole, veiolončela i kontrabasa. Prošle godine oni su osvojili preko 100 nagrada na međunarodnim i domaćim takmičenjima. Održali su turneje po Italiji , Španiji, Austriji, Holandiji, Belgiji, SAD, Danskoj, Rumuniji, Nemačkoj i Rusiji. Ovi dečaci i devojčice redovno sarađuju sa najvećim vrhumskim umetnicima, kao što su Stefan MIlenković, Roman Sinović, Gordan Nikolić, Žerar Kose, Konrad fon Abel. Prošlog meseca osvojilki su čak 40 nagrada na republičkom takmičenju.
Ana Brnabić najavila je osnivanje i obrazovnih cenata za prekvalifikaciju, kako bi se brže obezbedili radnici potrebi novim investitorias. Stopa nezaposlenosti se brzo samanjuje, ali i broj novih firmi je sve veći.♦