Rešen problem digitalnih satova u Evropi: nema kašnjenja!

Rešen problem digitalnih satova u Evropi: nema kašnjenja!

04/04/2018 Off By

 

Kašnjenje elektronskih satova u Evropskoj uniji zbog trenutnog spora između Srbije i Kosova je rešen. Ovo je dnevniku “Koha Ditore” potvrdila Klaire Kamus, portparolka Evropske mreže operatora prenosnog sistema (ENTSO-E), koja je istakla da je ovaj problem rešen početka marta.

“Operatori Evropske mreže prenosnog sistema dogovorili su i preduzeli program kojim se frekvencija kompenzuje njenim držanjem iznad normale (uvođenjem više energije nego što je potrebno u sistemu) kako bi se pokrilo vremensko odstupanje. Od juče se situacija vratila u normalu”, rekla je Klaire Kamus.
Prenosna mreža na Kosovu, prema njenim rečima, vršila je debalansiranje u periodu od januara do marta, a za to, srpska transmisiona mreža nije kompenzovala što je trebalo da uradi po pravilima Sistema kontinentalne evropske energetike. Odstupanje od energetske frekvencije, zbog nedostatka koordinacije između Kosova i Srbije, izazvala je gubitak 113 gigavata energije sistemu energetike evropskog kontinentala, objavila je Evropska mreža operatora prenosnih sistema (ENTSO). Odstupanje u energetskoj frekvenciji, prema saopštenju ENTSO-a, rezultat je činjenica da Kosovo od sredine januara troši više električne energije nego što zapravo proizvodi.(Agencije)♦