Nacionalni konvent o EU: zamrznuti konflikt nije najbolje rešenje

Nacionalni konvent o EU: zamrznuti konflikt nije najbolje rešenje

31/03/2018 Off By

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je protiv stanja zamrznutog konflikta po pitanju Kosova i Metohije, jer ta, naizgled realnija opcija, Srbiji ostavlja sve manje prostora za zaštitu svog suvereniteta u pokrajini. Ističe da će se ubuduće razgovori nastavljati tek kada se ispuni dogovoreno.

Rešavanje kosovsko-metohijskog problema od suštinskog je značaja za našu zemlju, istakao je.

Aleksandar Vučić otvarajući Nacionalni konvent o EU, koji se održava u okviru unutrašnjeg dijaloga, ukazao da u ovom trenutku imamo dve realne opcije.
“Jedna izgleda mnogo realnije, a to je opstanak i ostanak stanja zamrznutog konflikta”, rekao je i dodao da se u procesu unutrašnjeg dijaloga najveći broj ljudi koji su učestvovali u njemu zalagao upravo za očuvanje statusa kvo i da čekamo neke bolje prilike za nas u budućnosti.
“Iako je to većinski stav političke i nepolitičke javnosti Srbije, ja sam protiv takvog rešenja, ne zato što ne volim Srbiju ili ne razumem svetska kretanja u globalnoj politici, već zato što smo analizirali sa nekim nevladinim organizacijama i fondovima, preko vlade i Kancelarije za KiM, šta je to što možemo da dobijemo i gubimo”, rekao je Vučić.
Zaključak tih analiza je, kaže, da, imajući u vidu naše ekonomske potencijale, socijalne, demografske, demokratske i sve druge, protekom vremena ne dobijamo ništa.
Predsednik Vučić smatra da je sve što se dogodilo – urađeno i zbog unutrašnjih problema privremenih vlasti u Prištini, progona gulenista i odnosa prema SAD, ali je to, kaže, bila i proba zauzimanja severa KiM.
“Nije tu bilo reči samo o hapšenju Marka Đurića, već se radilo i o raspoređivanju njihovih jedinica na sever”, objasnio je Vučić♦