29. mart

29. mart

29/03/2018 Off By

 

1461. U najkrvavijoj bici Rata dve ruže u Engleskoj, oko 36.000 vojnika pod zastavom dinastije Jork porazilo, kod Toutona, blizu Jorka, snage od oko 40.000 vojnika dinastije Lankaster, osiguravši time engleski presto Edvardu IV.

–1772. Umro švedski filozof i prirodnjak Emanuel Svedenborg, autor mističko-teozofskog učenja o prirodi. Posle njegove smrti pojavila se “Društva svedenborgista”, iz kojih je nastala Crkva Novog Jerusalima.


1809. Švedski kralj Gustav IV prisiljen da abdicira posle više poraza švedskih trupa u ratu s Danskom.

1848. Počeo trogodišnji rat Danske s Pruskom u kojem su Danci pretrpeli poraz i izgubili velik deo teritorije na jugu poluostrva Jitland.

1849. Velika Britanija na osnovu sporazuma s maharadžom od Lahorea anektirala Pendžab i pripojila ga Indiji.

1864. Grčka vratila suverenitet nad ostrvima u Jonskom moru koja su bila pod kolonijalnom upravom Velike Britanije.

1866. – Održana je poslednja predstava (komad “Srpske cveti”) u jednoj od prvih pozorišnih sala u Beogradu – u Velikoj pivari u Gepartovoj ulici. Ova predstava je između ostalog zapamćena i po nezgodi, jer se za vreme predstave provalio patos na pozornici i glumci su propali u podrum.

1867. Velika Britanija od Kvebeka, Ontarija, Nove Škotske i Nju Branzvika formirala dominion Kanadu, u koji su 1878. uključene ostale britanske teritorije Severne Amerike izuzev Njufaundlenda. Vestminsterskim statutom Kanada 1931. postala nezavisna država britanskog Komonvelta, a konačne granice dobila 1949. priključenjem Njufaundlenda.

–1891. Umro francuski slikar Žorž Sera, osnivač i glavni predstavnik pokreta poentilizam.


1901. U Australiji održani prvi federalni izbori. U prvom australijskom parlamentu najviše mesta dobila Laburistička partija.

 

 

 

 

 

–1903. – Srpski kralj Aleksandar Obrenović zabranio je “Radničke novine”, glasilo Srpske socijaldemokratske partije. Povod su bile martovske demonstracije protiv vladavine Obrenovića, a list je u junu 1903, posle ubistva kralja i njegove supruge Drage i pada dinastije Obrenović, ponovo počeo da izlazi.


 

 

 

 

–1912. Engleski polarni istraživač Robert Falkon Skot umro od hladnoće i gladi pri povratku sa Južnog pola, gde je stigao 13. januara 1912, četiri sedmice posle Norvežanina Rualda Amundsena. Spasilačka ekipa našla smrznuta tela članova njegove ekspedicije nadomak jedne od stanica za snabdevaje na Antarktiku. U svom dnevniku Skot opisao agoniju svojih pratilaca.


1945. SSSR zvanično priznao jugoslovensku vladu Josipa Broza Tita, koju su prethodno priznale Velika Britanija i SAD.

1946. Novim Ustavom, Zlatna Obala, sadašnja Gana, postala prva britanska kolonija u Africi sa afričkom većinom u Parlamentu, a na punu nezavisnost čekala još 14 godina.

1956. U Novom Sadu osnovane Jugoslovenske pozorišne igre, “Sterijino pozorje”, povodom 150 godina od rođenja i 100 od smrti srpskog komediografa Jovana Sterije Popovića.

1967. Porinuta prva francuska nuklearna podmornica.

1972. Bolivija proterala 119 članova sovjetske ambasade u La Pasu, optuživši Moskvu da finansira levičarske pobunjenike.

1974. Američki veštački satelit “Mariner 10” snimio prve fotografije Merkura.

–1982. Umro nemački kompozitor Karl Orf, autor scenske kantate “Karmina Burana”. Napisao knjigu “Muzika za decu”, namenjenu obrazovanju, i kreirao specijalne, jednostavne dečje instrumente koji se nazivaju Orfov instrumentarijum.


1990. Premijer Australije Bob Houk dobio izbore, postavši prvi laburista koji je četiri puta uzastopno osvojio položaj šefa Vlade.

1994. Hrvatska i predstavnici Srba u Hrvatskoj potpisali sporazum o primirju i razgraničenju vojnih snaga na šest od ukupno 35 sektora na 300 kilometara dugom frontu.

1997. Bežeći pred nasiljem koje je zahvatilo zemlju tokom krvavih nemira, više od 50 izbeglica iz Albanije utopilo se kada je njihov brod potonuo posle sudara sa italijanskim ratnim brodom u južnom Jadranu, u blizini italijanske obale.

2002. U Moskvi predstavljen projekat prvog kosmičkog aparata “S-21”, namenjenog kosmičkom turizmu.

2002. Izraelske oklopne jedinice ušle u Ramalu i blokirale sedište palestinskog lidera Jasera Arafata.