Vučić je pozvao narod  KiM – a da “ostane hladne glave i sačuva mir i stabilnost”

Vučić je pozvao narod KiM – a da “ostane hladne glave i sačuva mir i stabilnost”

26/03/2018 Off By

Ranka Čičak

Predsednik Srbije Aleksandar Vučičć izjavio je večeras da je incident koji se desio na Kosovu i Metohiji, “brutalna provokacija, čin bezumlja i najteži kriminalni akt koji su prištinske vlasti sprovele na KiM”.

 

Predsednik se obratio medijima posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost i rekao da smatra da je ta akcija prištinske vlasti očigledno podržana od pojedinih zemalja: Srbija je ispoštovala sve procedure, i sve nadležne institucije Kosova obaveštene su na vreme o poseti Marka Đurića kao i Nikole Selakovića.

“Meni je kao predsedniku potrebno da 72 časa unapred obavestim da dolazim na Kosovo i Metohiju, a za Marka kao glavnog pregvarača je potrebno 24 časa”, rekao je.


Rekao je da zvaničnici Srbije od Kosova ne traže “dozvolu za ulazak, već ih obaveštavaju o dolasku na KiM”.

“Đurić je u skladu sa sporazumima koje smo potpisali sa Prištinom tri puta pre vremena uputio obaveštenje o svom dolasku na Kosovo i Metohiju,a odgovor nije stigao”, kazao je Vučić i dodao da je odgovor stigao tek posle trećeg puta odnosno pred ponoć. Pred ponoć, 25. marta stigao je odgovor Prištine da “zato što nije na vreme podneto, oni nisu u stanju da pozitivno da odgovore na zahtev”:
“Ovo nije zahtev nego obaveštenje, nema šta ti da odgovaraš pozivitno ili negativni, plus lažu da nije na vreme”, rekao je Vučić.

O formiranju Zajednice srpskih opština Predsednik je rekao da Albanci nemaju nameru da formiraju Zajednicu srpskih opština.

“Albanci lažu o Zajednici srpskih opština, lažu i oni koji ih podržavaju. Oni nemaju taj plan, nego da to bude nevladina organizacija, da to mora da bude u skladu s njihovim ustavom”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da nije slučajno što su kosovski zvaničnici baš danas počeli da govore o osnivanju ZSO:”Njima to ne pada na pamet, a ni onima koji ih podržavaju i danas ćute”,

Predsednik Srbije izjavio je večeras da će protiv članova “terorističke bande” koji su učestvovali u privođenju Marka Đurića i “batinanju Srba” biti pokrenuti krivični postupci zbog otmice.
“Među onima koji su učestvovali u napadu na učesnike okruglog stola i privođenju Đurića bilo je i dvoje ljudi srpske nacionalnosti protiv kojih će takođe biti pokrenuti postupci”, kazao je Predsednik.

Urednica Jedinstva Rada Komazec napadnuta je danas u svernom delu Kosovske Mitrovice. Ona je specijalcu Kosova, koji je sprečavao novinare da prate događaje, pokazala novinarsku knižicu i na albanskom jeziku mu rekla – “mi smo novinari”. On je u nju uperio automoat. Cev ju je udarila u stomak i ona je odletela na haubu parkiranog automobila.
Predsednik Vučić je tim povodom obraćakjući se novinarima reko da je sramota da se novinari tuku, ali da te siledžije, koje su nasilno ušle u severni deo Mitrovice ne znaju za stid. Oni su tukli još nekoliko novinara.
Tokom večeri našoj se redakciji javio glavni urednik Radio Jadrana izrazio žaljenje zbog napada na Radu Komazec.

Pozvao Srbe na severu Kosova da budu mirni i spokojni jer “albanski teroristi i njihovi zapadni nalogodavci neće moći ništa da urade protiv njih”.

“Onome ko misli da sa oružjem može da upada i krši Briselski sporazum, ugrožava mir i bezbednost građana, Srbija to neće dopustiti”, rekao je Vučić.

Rekao je da će o nastavku Briselskog dijaloga odlučivati “hladne glave”, dodao je da mora da se nastavi razgovor, ali da će biti promenjene “polazne osnove”.

Upitan o inicijativi Srpske liste da izađe iz Vlade Kosova, Vučić je kazao da i oni odluku o tome moraju doneti “hladne glave”.

“To je pitanje za njih, već večeras su ih zapadni ambasadori pozivali da to ne rade. Sami će doneti odluku, bez pritisaka. Kakva će biti to je na njima, verujem da će razgovarati i sa mnom. Samo hladne glave da se donosi odluka”, rekao je predsednik.

Komentarišući to što je uhapšen Marko Đurić, a ne i generalni sekretar Nikola Selaković, Vučič je ocenio da to pokazuje da arbitražno Albanci sporovode svoje “banditske zakone”.

“Zašto nisu uhapsili Selakovića, to je posebno licemerje, zasto ga nisu uhapsili ako već poštuju zakone banditske države. Marko im se ne sviđa jer je protiv nezavisnosti Kosova i ne pada mu na pamet da je prihvati”, rekao je Vučić.

On je pozvao narod sa Kosova i Metohije da “ostanu hladne glave i da sačuvaju mir i stabilnost”.

“Današnji dan veoma težak, albanski teroristi su hteli da pokažu da imaju moć za to i da za to imaju podršku zapadnih sila. Mi ćemo tiho umeti da sačuvamo svoj narod. Narod na KiM mora da bude spokojan i miran jer Srbija nikome neće dozvoliti da naš narod na Kosovu bude proteran sa svog ognjišta”, rekao je Vučić.♦