Dušan Janjić: Kada se završi Kosovo, Dodikova politika postaje nepotrebna

Dušan Janjić: Kada se završi Kosovo, Dodikova politika postaje nepotrebna

26/03/2018 Off By

 

Politički analitičar i direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić u razgovoru za bosanske Vijesti.ba ističe da je očekivana poruka Zapada o tome da je pitanje teritorije Kosova završena stvar.

 

“U Srbiji je bilo ideja o tome da se u narednom periodu traži neka vrsta razgraničenja, pa možda i korekcija na teritorijalnom planu. Očigledno je da ta ideja nije naišla na podršku ni u posljednjim konsultacijama koje je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obavljao u UN-u i sa pojedincima u SAD-u”, ističe Janjić.

On napominje da su se pojedini političari iz Srbije, ali i iz Albanije, nadali da će postići dogovor, te da će koristiti formulu Helsinškog akta da je granice moguće mijenjati dogovorom.

“Očigledno je to za SAD, EU i NATO nemoguće, sve dok se ne riješi pitanje međusobnog priznavanja. U tom smislu, to je vezano za priznanje, ali se ono ne traži od Vučića u ovom momentu. Po tom pitanju, NATO, SAD i EU neće ništa menjati sve dok sve zemlje Zapadnog Balkana ne budu deo jednog bezbednosnog sistema, a to je NATO”, naglašava Janjić.

Govoreći o činjenici da je predsednik RS Milorad Dodik u više navrata tražio od Vučića da pitanje Kosova vezuje za pitanje RS, ovaj politički analitičar kaže da je pitanje izgradnje efikasne države u BiH i pitanje statusa, odnosno normalizacije odnosa Srbije i Kosova indirektno, ali i prirodno povezano.

“Takođe, tačno je da su neki političari, a po svemu sudeći i vlast koju predvodi Vučić, u RS videli mogućnost za osnaživanje sopstvene pozicije u regionu, pa i u samoj BiH, a potom u eventualnim razgovorima oko nekih novih granica na Balkanu i na Kosovu. Najnovija poruka jedna je u nizu, koja kaže da ta vrsta razmišljanja o odnosu prema RS neće biti od koristi, barem ne u vidljivom roku”, smatra Janjić.

No, konstatuje da je komplikovanija igra odnos prema Dodiku, i kao fenomenu i kao čoveku koji trenutno monopoliše moć i vlast u RS, a često propagira razgraničenje, odvajanje i secesiju.

“Dodik je igrač koji je potreban Rusiji, ali nije on na odmet ni Zapadu. Dok god on postoji, neizvesnost oko budućnosti RS je velika, a to znači da se sa malo uloženog napora može kontrolisati proces i u RS i u BiH. Međutim, onog časa kada se postignu dogovori, uključujući i pravno-obavezujući sporazum o Kosovu, ona vrsta politike kakva je Dodikova postaće nepotrebna”, zaključuje Janjić u razgovoru za Vijesti.ba.♦