Mokrin: Prvi sastanak Saveta predsednice vlade za kreativne industrije

Mokrin: Prvi sastanak Saveta predsednice vlade za kreativne industrije

23/03/2018 Off By

Ranka Čičak

Danas je u Mokrinu održan prvi sastanak Saveta predsednice vlade Srbije za kreativne industrije. Brnabićeva je izabrala za ovaj sastanak zanimljivo mesto nazvano Mokrin kuća, koje posećuju turisti iz celog sveta.

Pre sastanka Predsednica je rekla novinarima da je članove Saveta izabrala među ljudima koji su se dokazali i u inostranstvu. Tu je Lazar Džamić, Biljana Srbaljanović, Tijana Paljkovljević Bugarski, Jasna Dimitrijević, Aleksandra lazar, Nikola Božović, Vuk Veličković, Andrej Nosov, Slavimir Stojanović, Igor Todorović i Milan Marković. U Savetu premijerke su i Egzit fondacija, Beogradska kulturna mreža, Nova Iskra, Start IT, Srpska filmska asocijacija i Mokrin kuća.
Kreativne industrije su šansa za privredni rast koju je prva otkrila Ana Brnabić. One u Srbiji zapošljavaju sto hiljada ljudi od 25 do 44 godine, većinom žena. Ukupni prihopdi su im 13,5 posto PDP. U 2016. godini zaradili su 4,7 milijardi evra, a zarada im raste sa više o 6,4 procenata godišnje.
Na pitanje Balkanekspresarb zašto kretivne industrije ne pripadaju nekom ministarstvu Ana Brnabić je odgovorila da je ovaj Savet vezan za nju kako bi joj pomogao da razvija i modernizuje Srbiju. Nije vezan ni za jedno ministarstvo zato što mu delatnost prevazilazti domene svih ministarstava.
Na drugo pitanje Balkanekspresarb o kativnostima vlade ove godine Predsednica kaže da prednost ima rast BDP. Pažnja će se pokloniti i infrastrukturi. Dovršiće se Korisdor 10 i nastaviti Korisdor 11:
– Radićemo i na održavanju finansijke discipline i na makro ekonomskoj stabilnosti. Za mene je stabilizacija IT industrije kao rastećeg sektora u ekonoiji, veoma važna. Pred nama su i evropske integracije, spremni smo da ove godine otvorimo pet poglavlja. Radićemo i na ustavnim reformama,potpunoj transparentnosti u radu sudstva, čemu će doprineti i elektronsko pravosuđe.♦