Nikos Kocijas stigao je u dvodnevnu posetu Skoplju

Nikos Kocijas stigao je u dvodnevnu posetu Skoplju

23/03/2018 Off By
Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Kocijas stigao je juče u dvodnevnu posetu Skoplju, u koje je prvi put doletio avionom.

To je prvi put poslije 12 godina da jedan grčki avion sleti na skopski aerodom, nakon što ga je Vlada Makedonije nedavno preimenovala iz “Aleksandar Veliki” u Međunarodni aerodrom “Skoplje” u znak dobre volje u pregovorima sa Grčkom.


Zajedno sa Kocijasom vladinim avionom u Skoplje je doletjelo i oko 30 novinara iz Grčke, u kojoj vlada veliko medijsko interesovanje za ovu posetu, prenose skopski mediji.
Grči ministar danas će se sastati sa ministrom spoljnih poslova Nikolom Dimitrovim, premijerom Zoranom Zaevim, vicepremijerom za evropska pitanja Bujarom Osmanijem, predsednikom parlamenta Talatom Džaferijem, liderom najveće albanske partije Alijem Ahmetijem i predsednikom najveće opziocione partije VMRO-DPMNE Hristijanom Mickoskim.

Na tim sastancima će se razgovarati o pozicijama Skoplja i Atine u pregovorima oko imena Makedonije na osnovu međusobno razmenjenih predloga nacrta sporazuma o rešenju dvoipodecenijskog spora.
Nikola Dimitrov je na nedavnoj konferenciji za novinare rekao da “postoje razlike u dva dokumenta”, ali nije ulazio u detalje da ne bi naštetio pregovorima.

Državna agencija MIA je javila da se Kocijas neće sresti sa predsednikom Makedonije Đorgom Ivanovim, što, prema objašnjenju iz njegovog kabineta, nije ni zatraženo sa grčke strane.

Nekoliko makedonskih nacionalnih organizacija najavilo je da će danas protestovati zbog pregovora sa Grčkom pred Ministarstvom spoljnih poslova u Skoplju.

Dvojica ministara spoljnih poslova, Domitorv i Kocijas će se u naredni petak (30. marta) u Beču sastati sa posrednikom UN za pregovore o rešavanju spora oko naziva Makedonije, Metjuom Nimicom.(Agencije)♦